Ocak ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) %6,70 artarken, yıllık TÜFE oranı %64,86'ya ulaştı. Merkez Bankası'nın öngörülerine göre, yıl ortasında enflasyonun %70-75 seviyelerine ulaşması ve 2024'te %36'ya düşmesi bekleniyor. Bu gelişmeler, ekmek fiyatlarında yeni bir artışın sinyallerini veriyor.
TUSAF Başkanı Haluk Tezcan, Uluslararası Tarım, Gıda ve Enerji Konferansı'nda yaptığı konuşmada, buğday ununun özellikle dar gelirli kesimler için temel bir gıda maddesi olduğunu vurguladı. Ekmek fiyatlarının artışının toplum üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını belirten Tezcan, ekmek fiyatlarının 9,5 ile 10 TL arasında dengelenmesi gerektiğini ifade etti. Buğday fiyatlarının mevcut durumda 8,5 TL'den 9,35 TL'ye yükseldiğini belirten Tezcan, daha fazla bir artış beklenmediğini ve 9,5 ile 10 TL arasındaki fiyat aralığının makul olduğunu dile getirdi.
Tezcan, dünya genelinde buğdayın ton fiyatının 220 dolar olduğunu, Türkiye'de ise bu fiyatın 320 dolara çıktığını aktardı. Çiftçilere, daha yüksek alım fiyatları karşılığında devlet desteklerinden faydalanmaları tavsiyesinde bulunarak, un üreticilerinin ekmek fiyatlarının daha fazla artmaması için aldığı önlemlere ve enflasyonla mücadeledeki katkılarına dikkat çekti. Bu durum, özellikle düşük gelirli vatandaşların daha fazla un tüketimine bağlı olarak zorluk yaşayabileceğini gösteriyor, dolayısıyla doğru fiyatlandırmanın önemi bir kez daha ön plana çıkıyor.