Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği, toplandığı son oturumda Türkiye'deki ekonomik krizin ve artan yoksulluğun meslek sahipleri ve vatandaşlar için çekilmez bir noktaya ulaştığını vurguladı. Toplantıda, yoksulluk ve açlık sınırının altında hayat mücadelesi veren vatandaşların yaşadıkları zorluklar gündeme gelirken Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği “ülkemizdeki ekonomik kriz ve yoksullaşmanın meslektaşlar ve yurttaşlar için dayanılmaz bir hale geldi.” dedi. 

Vatandaşlar Açlığa Mahkum Edildi 

Birlik basın açıklamasında, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 21 bin TL, yoksulluk sınırının ise 72 bin 500 TL olarak belirlendiği ifade ederek memur maaşlarına yapılan yüzde 11,54'lük artış ve asgari ücretin 22 bin 104 TL olarak belirlenmesinin vatandaşları yalnızca yoksulluğa değil, açlığa mahkûm ettiği söyledi. 
Açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan yıllık enflasyon oranının yüzde 47 olduğu belirtildi. 2025 yılı için vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranının yüzde 44 olarak belirlendiği, ancak bağımsız kuruluşların bu oranı yüzde 87 olarak hesapladığı ifade edildi. Kamu çalışanlarına yapılan ücret artışlarının ve belirlenen asgari ücretin kabul edilemez olduğu belirtildi. 

Akademik Meslek Odası1

Krizin En Ağır Yükü Yine Onlarda 

Birlik, “meslektaşların ve yurttaşların temel ihtiyaçlar olan beslenme, barınma ve ısınma gibi gereksinimlerini karşılamakta zorlandığını” ifade etti. Ekonomik krizin sebebi ve sorumlusunun emekçiler olmadığını, ancak krizin en ağır yükünün yine onlara yüklendiğini vurguladı.Birlik “Gelir ve vergi adaletinin sağlanması durumunda, ülkenin kaynaklarının herkesin ihtiyaçlarını karşılayacağına inanıldığını” ifade etti.
Birlik “Genç meslektaşların işsizlik ve yoksullaşma karşısında mutsuz ve umutsuz olduğu, Gaziantep'te asgari ücretin temel ücret haline geldiği, yüzbinlerce işçinin açlık sınırında yaşam mücadelesi verdiği belirtildi. Kayıt dışı ekonomide vergi ödemeyen kesimlerin varlığının sürdürülebilir olmaktan çıktı” ifadelerine yer verdi. 

Çocuk Şenliğinin Tarihi Uzatıldı Çocuk Şenliğinin Tarihi Uzatıldı

Bu Sorunlar Kabul Edilebilir Değil 

Açıklamada, toplumun ruhen, bedenen ve sosyal olarak sağlıksız bir duruma geldiği, şiddet toplumuna dönüştüğü gerçeği dile getirildi. Adalet, sağlık, sağlıklı gıda, tarımsal üretim, güvenli yaşam alanları ve güvenceli çalışma koşulları gibi sorunlarının farkında olduklarını belirten Gaziantep Akademik Meslek Odaları, yaşanan bu sorunların ne meslektaşlar ne de yurttaşlar için kabul edilebilir olduğunu ifade etti. 
Birlik, “kentte ve ülkede mutlu, umutlu ve hak edilen bir yaşam için meslek örgütleri ve yurttaşlarla birlikte mücadele edeceğiz, bilgi birikimi, irade ve iyi niyetle daha iyi bir yaşam için katkıda bulunma sözü veriyoruz” dedi.

Kaynak: Fatma Gültekin