Genç, orta ya da ileri yaş fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilen el titremesi nedene yönelik yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Peki, el ayak titremesi neden olur? el titremesi neden olur genç yaşta görülmesi normal midir? İşte, detaylar…

El Titremesi Nedir?

Tıbbi ismiyle tremor olarak adlandırılan titreme hastalığı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi çocukluk, gençlik, ileri yaş dönemleri fark etmeksizin her dönemde ve her yaş aralığında görülebilmektedir. Titreme rahatsızlığı vücudun bir kısmında istem dışı hareketliliğin yaşanması olarak tanımlanmaktadır.

El Titremesi Neden Olur?

Psikolojik ve nörolojik rahatsızlıklar belirti olarak el titremesi şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Ellerde titreme istirahat halinde veya hareket esnasında görülebilmektedir. Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.

El titremesi nedenleri nelerdir?

Stres

Sinir ve stres çoğu hastalığın temelini oluşturmaktadır. Sinir ve stresin yoğun yaşandığı süreçlerde sinir sistemi ve kaslar bu duruma tepki olarak bazı işaretler göndermektedir. Bu işaretlerden biri el titremesi olabilmektedir.

Yorgunluk

Gün içerisinde aşırıya kaçan egzersizler, sürekli hareket halinde olmak, ağır iş şartları kasların yorulmasına ve kasılmasına neden olmaktadır.  Sinir sistemi içerisinde önemli bir konuma sahip olan kaslar yorulduğu ve gevşeyemediği takdirde istemsiz hareketliliğe neden olabilmektedir.

Kafein, gazlı ve asitli içecek tüketimi

Aşırıya kaçan kafein, gazlı ve asitli içecek tüketimi beraberinde bazı sağlık problemlerini tetiklemektedir. Yüksek kalori barındıran gazlı ve asitli içecekler aşırı kiloya neden olacaktır. Kilo artışları ise diyabet hastalığını tetiklemektedir. Kan şekerinin düşmesine bağlı olarak ellerde titreme diyabet belirtisi olmaktadır. Diyabet rahatsızlığı ise beraberinde kalp hastalıkları gibi ölümcül birçok hastalığa neden olmaktadır. Aşırı kafein tüketimlerinde ise göğüs kısmında ansızın çarpıntılara ve el kaslarında istemsiz meydana gelen hareketliliğe yol açmaktadır.

Uyarıcı madde kullanımı

Uyarıcı maddeler ilk kullanımda zihni açarak,  vücuda yoğun bir tempo gücü sağlamaktadır. İlk kullanımından sonra uyarıcı maddeler zihni körelterek vücudun istem dışı hareketler yapmasına neden olabilmektedir. Uyarıcı madde kullanımı zamanla el başta olmak üzere vücudun birçok noktasının istemsiz ve durdurulamaz halde titremesine sebep olmaktadır.

Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü)

Kan şekerini dengeli beslemek hayati öneme sahiptir. Gün içerisinde diyet beslenme ve en az şekilde şeker tüketimi hipogliseminin önüne geçebilmektedir aksi halde kan şekerinin düşmesine bağlı olarak ellerde titreme yaşanması olasıdır.

Esansiyel tremor

Hareket bozuklukları içerisinde en sık genetik geçişi olabilen Esansiyel Tremor görülmektedir. Esansiyel tremor sıklıkla heyecan ve stres ile artan sosyal yaşamı, iş hayatını olumsuz etkileyen bir titreme şeklidir.

Parkinson

Parkinson hastalığına bağı tek veya iki taraflı el titremesi görülebilmektedir. El titremesi hareketlerde, konuşmada yavaşlama, minik adımlarla yürüme gibi farklı nörolojik bulgular eşlik etmektedir. Parkinson sıklıkla 50 yaş üzeri başlar ancak genç yaşta dahi görülmektedir. Parkinson beyinde dopamin üreten hücre sayısının azalmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Motor bulgular dışında nonmotor diye adlandırılan fiziksel beceri bozukluğu dışında ruhsal değişimler (asosyallik, depresyon, anksiyete, karamsarlık) hipotansiyon, omuz ve sırt ağrıları gibi bulgu ve belirtiler göstermektedir.

Epilepsi

Epilepsi sinir sisteminin temel bir birimi olan nöronların kontrolsüz anormal iletişimi sonucu ortaya çıkan nörolojik bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Bu duruma bağlı kılınan epilepsi krizlerinde bazen tüm vücuda bazen tek bir kol veya bacakta istem dışı kontrol edilmeyen kasılmalar titremeler izlenmektedir. İstemsiz hareketler kısa süreli olsa dahi hastalarda ciddi yaralanmalara sebep olabilmektedir.

El titremesi tedavisi mümkün müdür?

El titremesinde tedavi sürecinin başlayabilmesi için titremenin neden olduğu psikolojik ya da nörolojik hastalığın kesin tanısı konulmaktadır. Stres, heyecan ve paniğin artığı dönemlerde istem dışı el titremeleri meydana gelebilmektedir ancak bunlar geçici el titremeleri olmaktadır. Anksiyete ve kronik depresyonların yarattığı sinir hastalıklarına bağlı titremeler psikiyatri eşliğinde tedavi edilmektedir. Nörolojik hastalıklara bağlı el titremelerinde ise klinik muayene sonucu neden olduğu hastalık belirlenerek ilaçlı tedavi uygulanmaktadır.

El titremesini önlemek için ne yapmalı?

Gazlı ve asitli içecek tüketimini minimum düzeye indirilmelidir.

Kan şekerini dengelenmelidir.

El titremesini önlemek için el egzersizleri

Sinir ve stresten kaçınmak

Kafein tüketimi azaltmak

Büyüme ve gelişme çağında minimum 9 maksimum 11 saat, yetişkinlerde minimum 6 maksimum 9 saat arasında düzenli uykuya özen gösterilmelidir.

Kolları aşırı yormamak

Uyarıcı madde ve alkol kullanmamak

El titremesi egzersizleri nelerdir?

El titremesini önlemek için öncelikle el kaslarının güçlendirilmesi gerekir. El egzersizleri avuca sığacak küçük bir top yardımı ile eli sıkıp gevşetme hareketler yapılabilir. Çocukluk çağında kullanılan renkli oyun hamurları, bütün parmaklara geçirilerek açma germe yapılacak bir saç lastiği bile bu egzersizleri yapmaya yeterli olacaktır.

El titremesi kendiliğinden geçer mi?

Dönemsel olarak yaşanan ruhsal durumlar vücutta istemsiz kas hareketliliğine neden olabilir ve el titremesi bundan kaynaklanabilir. Bu tür durumlarda geçici olabilecek el titremeleri nörolojik hastalıklarda geçerli değildir. Nörolojik hastalıklarda ancak klinik muayene ve uygulanacak tedavi şekli el titremesinin önüne geçebilmektedir.

El titremesi hangi hastalıkların belirtisidir?

Hipoglisemi

Parkinson

Tremor

Epilepsi