SGK, E-Devlet üzerinden erişilen hizmet dökümlerinde belirtilen kodlar aracılığıyla emekli veya emekli adayı milyonlarca vatandaşa önemli uyarılar iletti. Bu kodlar, emekliliğin iptal edilebileceği anlamına gelmekte.
PARA ÖDEMENİZ GEREKEBİLİR
Eğer bir kişinin fiilen çalışmadığı fark edilirse, o kişinin ihlal edilen süre boyunca yatırılan sigorta primleri hizmet dökümünden silinir. Bu durum genellikle silinen primler nedeniyle emeklilik koşullarının karşılanamaması ve dolayısıyla emekli maaşının kesilmesiyle sonuçlanır.
Aynı zamanda SGK, bu usulsüzlük için o tarihe kadar ödenen toplam aylık bedeli ve faizleri ile birlikte geri talep edebilir.
Bazı durumlarda, 10 yıldan daha uzun süredir emekli aylığı alan kişilerin bile emeklilikleri iptal edilir ve ödenmiş olan toplam maaş miktarının iadesi istenir. SGK uzmanları, bu tür ihlallerden kesinlikle kaçınılması gerektiği konusunda uyarıyorlar.
Yasal yollardan sapmadan, ev hanımları için emeklilik imkanları mevcut olup, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK'nın resmi web sitelerinde yer alan uyarıları takip ederek ve yasal çerçevede sunulan seçeneklerden yararlanarak hareket etmek önemlidir.
HEMEN SGK'YA BAŞVURUN
Emeklilik için gerekli olan gün, prim ve hizmet yılı şartları tamamlanmış gibi görünse de, SGK dökümünde bulunan bazı detaylar emeklilik sürecini riske sokabiliyor. Emekli olamama ya da emekliliğin iptal edilme ihtimali ortaya çıkabiliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sıkı denetimler sonrasında iş yerlerini belirli kriterlere göre S- sahte iş yeri, Ş- şüpheli iş yeri ve K- Kontrollü iş yeri gibi harflerle kodluyor.
'Ş' harfi ise iş yerinin şüpheli olarak nitelendirildiği ve üzerinde denetim veya inceleme yapılacağı anlamına geliyor.