26 Şubat 1951'de Samsun'un Çarşamba ilçesinde dünyaya gelen Şensoy, tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu olarak, aynı zamanda bir yazar, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusu olarak tanındı. Tek kişilik oyunu "Ferhangi Şeyler" ile tanınan Şensoy, Kel Hasan Efendi'den günümüze kadar gelen Ortaoyuncuları Kavuğu'nu Münir Özkul'dan devraldı ve daha sonra Rasim Öztekin'e devretti.
Eğitimine Galatasaray Lisesi'nde başlayan Şensoy, Çarşamba Lisesi'nden mezun olduktan sonra tiyatro kariyerine Grup Oyuncuları çatısı altında başladı. 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada'da tiyatro eğitimi alarak uluslararası deneyim kazandı ve Montreal'de "Ce Fou De Gogol" adlı oyunuyla En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı.
Türkiye'ye döndükten sonra Nisa Serezli - Tolga Aşkıner Tiyatrosu'nda oyunculuk yaptı ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda çeşitli skeçler yazdı. Kendi eserleriyle tiyatro sahnesinde aktif rol alan Şensoy, aynı zamanda televizyon dizileri ve sinema filmlerinde de yer aldı. 1988'de Derya Baykal ile evlendi ve bu evlilikten Müjgan Ferhan Şensoy ve Derya Şensoy adında iki kızı oldu.
Ferhan Şensoy'un vefatı, Türk tiyatrosu için büyük bir kayıp olarak kabul edildi. 70 yaşında, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi gördüğü sırada, geçirdiği anjiyo sonrası yara bölgesinde oluşan bir komplikasyon nedeniyle hayatını kaybetti. Kızları sosyal medya hesaplarından babalarının vefatını duygusal mesajlarla duyurdu.
Ferhan Şensoy'un mirası, eserleri, sahnelediği oyunlar ve yetiştirdiği oyuncularla Türk tiyatrosunda yaşamaya devam ediyor. Sanatçının ölümünden sonra hayat hikayesi, eserleri ve tiyatroya olan katkıları bir kez daha gündeme gelerek, onun Türk kültür ve sanatına olan büyük katkıları hatırlatıldı.