CHP Milletvekili Melih Meriç, fıstığında yaşanan stokçuluk olayına ilişkin çok sayıda şikâyet aldığını ve konuyu ivedilikle araştırdığını belirterek, “kentimizin stokçuluk gibi bir söylem ile anılması imaj açısından da üzücü. Şayet stokçuluğa bir tedbir alınmazsa ithal fıstık gelmeye başlayacaktır. Bu da Antep fıstığının marka değerini olumsuz etkiler” dedi.   Fıstık Sanayiciler Derneği eski başkanı Neşet Uçar, “Artışta spekülatörlerin de etkisi var. Fıstığın büyük çoğunluğu Şanlıurfa’da kaldı. Onlarda istedikleri gibi fiyatlarla oynuyor” yorumunu yaptı. 

MERİÇ: BİR ÇOK SEKTÖRÜ ETKİLİYOR

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Antep fıstığında yaşanan stokçuluk olayına ilişkin çok sayıda şikâyet aldığını ve konuyu ivedilikle araştırdığını belirterek, ‘’Fırsatçıların karşısındayız. Stok mağduru vatandaşlarımız rahat olsun. Konuyu takip ediyorum’’ dedi. 

İZİN VERİLMEMESİ LAZIM

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Gaziantep’in Coğrafi işaretli tarım ürünlerinin başında gelen fıstıkta yaşanan stok krizine ilişkin duyarsız kalmadı. Fıstığın astronomik rakamlara ulaşmasının kent ekonomisine ciddi zarar verdiğini belirten Meriç, ‘’Fıstık Gaziantep’in en çok tüketilen tarım ürünlerinin başında geliyor. Özellikle tatlıcı esnafı fiyat artışlarında fıstığın pahalı olmasını gerekçe gösteriyor. Bu nedenle Antep fıstığının gerçek fiyatına kavuşması diğer sektörleri de doğrudan etkileyecektir. Bu süreçte fırsatçılara izin verilmemesi ve bu konudaki denetimlerin arttırılması gerekiyor’’ dedi. 

Fıstıkta ‘Stok’ Oyunu 5

HERKES MAĞDUR

Bu süreçte en büyük zararı fıstık üreticilerinin gördüğüne de dikkat çeken Meriç, ‘’ Hasadın hemen ardından borçlarından dolayı fıstıklarını ellerinden çıkarmak zorunda kalan üreticiler, tüccarların bu durumu fırsata dönüştürdüğünü söylüyor. Taban fiyat isteyen üreticiler, kuraklık ve sulama sorununun rekolteyi düşürdüğünü ve devlet desteğinin de yetersiz kaldığını belirtiyor. Tek geçim kaynağını fıstık olan üreticimiz, yılda bir kez aldıkları mahsulün artık masraflarını karşılayamadığını dile getiriyor. Mazot, gübre, işçilik maliyetleri aşırı şekilde yükselmiş durumda. Her şey zamlandı ama maalesef ki alın teri, emek değer kazanmadı! Üretici yıl boyunca bankalara borçlanıyor. Dokuz ve , onuncu aylar  ise hasat zamanı. Bunu bilen komisyoncular veya tüccarlar, üreticinin elindeki ürünü ucuza almak için diretiyorlar. Üretici de borçlarını ödemek için mecbur kalıp malını satıyor. Vatandaşımızın bir yıllık emeği üç beş tüccarın cebine giriyor. Bu işte en zararlısı benim çiftçim oluyor’’ diye konuştu.

STOKÇULUK KENT EKONOMİSİNE İHANETTİR’

Gerek fıstık gerekse diğer tarım ürünlerinde stokçuluk yapmanın kent ekonomisine ciddi zararlar verdiğine dikkat çeken Milletvekili Meriç, ‘’Gaziantep Fıstıkçılar Sitesi esnafını ziyaret ettiğimde genel şikâyet bu yöndeydi. Tabii kentimizin stokçuluk gibi bir söylem ile anılması imaj açısından da üzücü. Şayet stokçuluğa bir tedbir alınmazsa ithal fıstık gelmeye başlayacaktır. Bu da Antep fıstığının marka değerini olumsuz etkiler. Esnafımızın şikayetlerini not aldım ve çözüm konusunda da girişimlerde bulunacağım’’’ dedi.  

Fıstık Stok

UÇAR: FISTIKTA OYUN


Fıstık Sanayiciler Derneği eski başkanı Neşet Uçar fiyat artışlarını mahsulün azlığına bağladı Uçar, “Ancak artışta spekülatörlerin de etkisi var. Fıstığın büyük çoğunluğu Şanlıurfa’da kaldı. Onlarda istedikleri gibi fiyatlarla oynuyor” dedi. Mahsul azaldığı için fiyatların arttığını, bunun yanı sıra spekülatif artışların da etkili olduğunu dile getiren Neşet Uçar, şunları dile getirdi: ”Boz iç fıstığın kilosu şu anda Bin 100 lira. Bayramdan önce 800-850 lira arasındaydı. Kırmızı kabuklu fıstık 255-260 liraydı, şu anda 260-285 liraya yükseldi. Tuzlu fıstık 400 liraydı, 450 liraya yükseldi. Mahsul azaldı, fiyat artışlarının yüzde 80 sebebi o. Ancak Spekülatörlerin de etkisi var. Şu anda ürünün büyük çoğunluğu Şanlıurfa’da kaldı onlarda oynuyor. Gerekirse ithalat yapmak lazım. İlk günden Tuncay başkana katılıyorum.”  YASEMİN ANKAY