Eroldu, ülkedeki kayıtlı araçların yaklaşık üçte birinin 13 yaş üzerinde olduğunu söyleyerek, bu eski araçların hurda sistemine dahil edilmesi için bir fon oluşturulması gerektiğini önerdi.
Bu önlem, geçmişteki benzer araç yenileme teşvik programlarına paralel olarak uygulanabilir.
"10 MİLYON ARAÇ SAHİBİNİ İLGİLENDİRİYOR"
Otomotiv sektöründe üretimdeki azalma ve ihracattaki yavaşlama göz önüne alındığında, 13 yaş üstü araçların çevreye olan zararlarına işaret eden Eroldu, "Çevre kirliliğinin yüzde 95'i trafiğe kayıtlı eski araçlardan kaynaklanıyor. Mevcut araç parkının yaklaşık 10 milyonu 13 yaş ve üstü. Bu araçların bertaraf edilmesi şart" diye konuştu.
Eroldu ayrıca, bu yılın ilk dokuz ayında otomotiv ihracatının yüzde 16 artarak 26,7 milyar dolara ulaştığını ve eylül ayında 3,4 milyar dolarla tarihi bir ihracat rekoru kırıldığını açıkladı.
Yılın bu döneminde kapasite kullanım oranının geçen yıla göre 3 puan düşerek yüzde 76 olduğunu ekledi.
Eroldu, eski araçların hurdaya çıkarılmasını sağlamak amacıyla Çevre Bakanlığı öncülüğünde bir fon kurulmasının gerekliliğine dikkat çekti ve böyle bir teşvikin, yakıt tasarrufunu artırarak ülkenin enerji maliyetlerine olumlu etki yapacağını söyledi.
2000 yılından eski araçların neredeyse iki kat daha fazla yakıt tükettiğini belirten Eroldu, çevresel hedeflere ulaşmak için atılacak adımların önemini vurguladı.
Hibrit ve elektrikli araçların desteklenmesinin bu süreçte kritik bir rol oynayacağını ifade etti.