Vergi kaydı olmasına ve sigortalılık şartlarını taşımasına rağmen 4 Ekim 2000 tarihinden önce BAĞ-KUR’a kayıt yaptırmayan pek çok kişi, sigortalılık haklarının bu tarihten itibaren başlatılması nedeniyle emeklilik konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor.
Bu durumun çözümü için emeklilik sisteminde değişiklik yapılması gündeme gelebilir.
Bağ-Kur tescil kaydı, kişilerin emeklilik hakkını kazanabilmeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak yaptırmaları gereken bir işlem olarak öne çıkıyor.
Bu kayıt, kişilerin 4b sigortası ya da BAĞ-KUR’lu olarak çalışmaya başladıkları tarihi belirler ve bu tarihe göre emeklilik günleri hesaplanır, böylece emeklilik hakkı elde edilir.
Ancak, 4 Ekim 2000 öncesinde bu kaydı yaptırmayan esnaf ve sanatkârlar, sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin 4 Ekim 2000'den başlatılması nedeniyle emeklilikte ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldılar.
8 Eylül 1999'dan sonra bir gün farkla sigorta girişi yapan birçok vatandaş, bu düzenleme nedeniyle emeklilik hakkı kazanamamıştı. Bu sorunu çözmek adına emeklilik sisteminde değişiklik yapılması gerektiği belirtiliyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, prim gün sayısı, yaş ve ödenen süreyi dikkate alan, daha adil ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.
Hükümetin de değişim sinyali vermesiyle birlikte, SGK Uzmanı Ersin Bayav, tescil mağduriyeti yaşayan ve EYT bekleyen vatandaşlara umut verici açıklamalarda bulundu. Bayav, “Tescil mağduriyetleri giderek arttı ve bu nedenle birçok kişi dava açtı. Açılan davaların sayısı yaklaşık 1 milyona yaklaşıyor ve çoğu kişi bu davaları kazanıyor.
Çıraklık sigortasında olduğu gibi bir düzenleme yapılabilir ve ikinci bir EYT gelebilir. Devlet, geçmişteki ödemeler üzerinden aynı staj borçlanmasında olduğu gibi emeklilik hakkını sağlayabilir. Sonuçta bu kişiler çalışmış ve prim ödemişler, ancak gerekli başvuruları yapmamışlar," ifadelerini kullandı.