İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Başkanlığı, İstanbul’da yürütülen kentsel dönüşüm projelerine ivme kazandıracak yeni bir girişimi açıkladı. İBB, KİPTAŞ ile işbirliği içinde riskli yapıları yenileyen hak sahiplerine, gelir durumlarına bağlı olarak toplam maliyetin yüzde 40 ile yüzde 65 arasında destek sağlayacak. İlgili binalardaki hak sahipleri, KİPTAŞ ile imzalayacakları ön sözleşme sayesinde İBB'nin mali destek programına katılabilecek.

Dar gelirli vatandaşlar bu destekten daha fazla faydalanacak. Ayrıca, İBB Meclisi'nin onayına sunulacak bir başka öneri kapsamında, E sınıfı yani yüksek risk taşıyan binalarda yaşayanlara acil kira desteği sağlanacak. İstanbul'daki bazı binaların ani çökmeleri sonrası bu konudaki tartışmalar tekrar alevlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, uzun süredir devam eden ve çok riskli yapılar üzerine odaklanan çalışmalarını, depreme dayanıklı bir İstanbul hedefiyle genişletiyor. Kentsel dönüşüme yeni bir soluk getirecek öneri, İBB Meclisi tarafından değerlendirilecek. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, hazırlanan önerinin detaylarını açıkladı.

Akgün, "İBB Meclisi'ne sunulan önerinin kabul edilmesiyle, ekonomik zorluklar altında bile İBB'nin vatandaşın yanında olacağını ve kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandıracağımızı göstermiş olacağız" dedi.

Akgün, İstanbul için hayati önem taşıyan riskli yapıların dönüşümünü hızlandırmanın önemine vurgu yaparak, "39 ilçe belediyesi ile İBB arasında yapılan protokolün bu süreci destekleyeceğini" belirtti.

İBB ve iştirak şirketi KİPTAŞ, yeniden yapılanma maliyetlerine destek, yüksek riskli binalara kira yardımı ve Bayrampaşa’da geçici kiralık konut alanının oluşturulması gibi hizmetler sağlayacak. Bu projeler, kentsel dönüşümü hızlandırma hedefiyle ilerliyor.

Açıklanan şartlar şöyle:

Desteklenen yapıların 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak belirlenmesi, İstanbul Yenileniyor girişimi altında anlaşmaya varılması, ve hak sahiplerinin kendi veya bakmakla yükümlü oldukları kişiler adına başka bir taşınmazın olmaması gerekiyor.
İstanbul dışında bağımsız bölümde hisseli tapu sahibi olanlar için hissenin yüzde 50'den az olması şart.

Mali destek, projeye uygun fizibiliteye göre belirlenen daire büyüklüklerine göre toplam borçlanma bedelinin 80 m2'ye kadar olan kısmı için sağlanacak. Her hak sahibi bu destekten sadece bir kez yararlanabilecek. KİPTAŞ'ın 5 yıl süreyle hak sahibinin hissesini korumasıyla, gayrimenkul spekülasyonunun önüne geçilmesi ve hızlı kentsel dönüşüm sağlanması amaçlanıyor.

Mali destek oranları, hane gelirine göre ayarlanacak. Düşük gelirli ve emekli bireyler en yüksek orandan faydalanabilecek. İlk etapta 'İstanbul Yenileniyor'a başvuran ve uzlaşma sağlanan 25 bin hane için yaklaşık 5 milyar TL destek sağlanacak.