Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye genelindeki 81 ilin valiliklerine ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı'na (EPDK) 'Site ve Apartmanlarda Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Kurulumu' konulu bir genelge gönderdi.

Genelgede, şarj ünitelerinin portatif yapıda olup, herhangi bir yapısal inşaat gerektirmeyen ve blok montaj ile kurulabilen seyyar üniteler olduğu vurgulandı.

Ayrıca, bu üniteler için yangın ve elektrik güvenlik önlemleri alındığı ve ruhsat gerektirmediği belirtildi.

Kurulum Koşulları ve Kolaylıklar:

Yeni düzenlemeye göre, apartman ve site ortak alanlarında şarj ünitelerinin kurulumu daha da kolaylaştı.

Bu alanlarda şarj istasyonu kurulumu için artık kat maliklerinin çoğunluğunun onayı yeterli olacak.

Ancak, ortak alan dışındaki bağımsız bölümlerde, mevcut elektrik altyapısında herhangi bir değişiklik yapılmaması şartıyla kat malikleri kurulu kararına gerek olmayacak.

Buna ek olarak, ilgili elektrik kurumlarından gerekli onayların alınması şartı da getirildi.

Diğer Yükümlülükler ve Ticari Kullanım

Şarj istasyonlarının kurulumu ve işletilmesi sırasında mevcut elektrik mevzuatına ve Şarj Hizmeti Yönetmeliği'ne uyum sağlanması gerekecek.

Ayrıca, bu istasyonlar yalnızca site ya da apartman sakinlerine hizmet verecek şekilde tasarlanacak, dışarıya yönelik ticari bir amaç güdülmeyecek.

Bakan Murat Kurum'dan Yeşil Dönüşüm Vurgusu:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konu hakkında sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Daha temiz bir çevre, çevre dostu bir ulaşım anlayışı için apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj ünitelerinin yaygınlaşmasını kolaylaştırıyoruz. Genelgemizi 81 ilimize gönderdik. Kararlıyız, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimize ulaşacağız ve yeşil dönüşümü hep birlikte başaracağız" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, hükümetin çevresel sürdürülebilirlik adına attığı adımların bir göstergesi olarak ön plana çıktı.