Ödeme Kalemleri Ne Olacak?

2025 asgari ücret artışı, birçok ödeme kaleminde güncellemeleri de beraberinde getirdi.

En düşük işsizlik maaşı ve en yüksek işsizlik maaşı sırasıyla 7.940,33 TL’den 10.332,43 TL’ye ve 15.880,66 TL’den 20.644,86 TL’ye yükseldi.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, isteğe bağlı sigorta primleri ve Bağkur primleri gibi önemli kalemlerde de artışlar gözlemlendi.

Yeni Asgari Ücret ile Değişen Primler ve Kesintiler

İşteğe bağlı en düşük ve en yüksek sigorta primleri, Ev hizmetlerinde çalışanların aylık prim ödemeleri ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kesintileri gibi ödemeler de yeni asgari ücret ile güncellenerek vatandaşların daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalmasına neden oldu.

Özellikle stajyer maaşları ve kıdem tazminatı tavanı gibi direkt çalışma hayatını etkileyen ödeme kalemleri üzerinde de bu artışın etkileri hissedilecek.

Kıdem Tazminatı Tavanı Arttı

Yeni asgari ücret artışıyla birlikte kıdem tazminatı tavanı da 20.002 TL’den 26.004 TL’ye yükseltildi. 

Çalışma Hayatında Yeni Dönem Başlıyor

Bu güncellemeler, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak ve hem çalışanların hem de işverenlerin ekonomik durumlarında belirgin değişiklikler yaratacak.

Asgari ücret artışının geniş yankıları olacak ve bu değişimlerin piyasa dinamikleri üzerindeki etkileri ilerleyen dönemlerde daha net bir şekilde ortaya çıkacak.

İşveren Maliyetleri Belirlendi

Yeni asgari ücretle işverene maliyet 30.555 TL olarak belirlendi. Bu durum, işverenlerin iş gücü planlamalarında önemli bir faktör olarak rol oynayacak.

TÜRK-İŞ Başkanı'nın "29.583 TL altına imza atmayacaklarını" ve müzakere masasında olmayacaklarını belirtti.