Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, vatandaşların sosyal hizmet ve yardım programlarına kolay erişimi için ‘Hizmetler Başvuru Rehberi’ hazırladı. İşte bu rehber kapsamında yer alan bazı sosyal yardımların detayları ve başvuru şartları...

İki ayda bir 1.000 TL nakdi yardım sağlanıyor. Bu yardımdan yararlanmak için hane içinde sosyal güvencesi olan bir bireyin bulunmaması ve son resmi nikahlı eşi vefat etmiş olan kadınlar başvurabilir.

Başvurular e-Devlet üzerinden veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla, kimlik belgesi ile yapılabiliyor.

Aylık net asgari ücretin yalnızca %10'una (1.700 TL) kadar işe yerleştirme yardımı ve brüt asgari ücretin üçte biri (6.667,50 TL) kadar işe başlama yardımı veriliyor.

İşe yerleştirme yardımından, çalışabilir durumdaki sosyal yardım alıcıları İŞKUR'a kaydolup faydalanabilir. İşe başlama yardımı için ise sosyal yardım alan kişinin iş görüşmesine gitmesi ve işe kabul edilmesi durumunda gerekli yol masrafı, sağlık raporu, fotoğraf gibi giderler karşılanıyor.

İkamet edilen bölgenin iklim koşullarına göre belirlenen ısıl harita temel alınarak aylık 188 TL ile 438 TL arasında, ekim-mayıs aylarını kapsayan 8 aylık dönemde destek sağlanıyor.

Ödemeler iki ayda bir tek aylarda gerçekleştiriliyor. Hane içindeki kişi başına düşen aylık gelir net asgari ücretin üçte birinden (5.667,37 TL) az olanlar bu yardımdan yararlanabilir.

Başvurular e-Devlet üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmetine giriş yapılarak ya da doğalgaz faturası ile birlikte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na gidilerek yapılabilir.

Sosyal güvencesi olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşlara Genel Sağlık Sigortası primleri (800,10 TL) ödenerek ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanmaları sağlanıyor. Bu yardımdan yararlanabilmek için sağlık güvencesi olmayan ve hane içindeki kişi başına düşen gelir brüt asgari ücretin üçte birinden (6.667,5 TL) az olanlar başvurabilir. Başvurular, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına kimlik ile gidilerek yapılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın sağladığı taşımalı eğitim sistemi dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine, taşıma, yemek, iaşe ve barınma ihtiyaçlarına göre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen tutar ve şekilde (nakdi/ayni) destek sağlanıyor. Sosyal güvencesi olmayan veya sosyal güvencesi olup da hane içindeki kişi başına düşen geliri net asgari ücretin üçte birinden (5.667,37 TL) az olan haneler bu destekten yararlanabilir. Başvurular e-Devlet üzerinden veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına kimlik ile gidilerek yapılabiliyor.