Doğru Şekilde Kilolarınızdan Kurtulun

Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzman Diyetisyen Veysel Ciğerli, yazın gelmesiyle birlikte kilo verme sürecine başlarken yapılan hataları anlattı. Türkiye'de sağlıklı beslenme alışkanlıklarının azalmasıyla birlikte obezite ve zayıflığa bağlı hastalıklar da hızla artıyor.

Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ciğerli, ne yerseniz yiyin midenizin dört saat içinde boşalacağına dikkat çekti. "Bir sonraki öğünde aşırı yemeyi önlemek için 2 ila 2,5 saatte bir yemek yemek etkilidir. Kan şekerini dengeleyin. Uyandıktan hemen sonra kahvaltı yapmak metabolizmanızı harekete geçirir ve kahvaltıyı atlayıp öğle yemeğine kadar aç kalırsanız bir sonraki öğününüzde daha fazla yemek yersiniz. Kilo alımı beklenen bir sonuçtur. Sabah erken saatlerde dengeli bir kahvaltıyla güne başlamak metabolizmanızı hızlandıracak ve daha kolay kilo vermenize yardımcı olacaktır" dedi.

Beslenme ve diyet uzmanı Ciğerli, kilo vermenize yardımcı olmak için yemek tabaklarınızı ve çorba kaselerinizi daha küçük hale getirmenizi tavsiye etti ve şunları ekledi: "Psikolojik olarak tabağınızdaki yemeği bitirdiğinizde kendinizi tok hissedersiniz. Bir diğer önemli nokta ise ekmek alımıdır.

Ne yazık ki ekmek veya alternatif tahıl ürünleri yemeden kilo vermenin sağlık açısından faydaları hiç dile getirilmiyor. Bu tür bilinçsiz telkinler bireyde pek çok hastalığın artmasına neden olabiliyor. Tam tahıllı ekmekleri içeren bir diyet, açlığı geciktirmeye ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olan lif açısından zengindir. Karbonhidrat kaynağı olan ekmeğin sindirimi ağızda başlar ve hemen beyne tokluk sinyali gönderilir. Yemek ekmeğin çiğnenmesiyle başlar. Bu daha kontrollü beslenmenizi ve kendinizi tok hissetmenizi sağlar. Ayrıca tam tahıllı ekmek, B12 vitamini dışındaki tüm B vitaminlerinin önemli bir kaynağıdır."

Dengeli Beslenerek Kilo Verin

Ciğerli: "Lifler sindirim sisteminizden parçalanmadan geçer. Bu daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar ve daha az yemenize yardımcı olur. Lif kanınızdaki kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, sindirim sisteminin daha aktif çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca lifli besinler kabızlığı giderir, hemoroit sorunlarını ortadan kaldırır ve vücudun alımını azaltmaya yardımcı olur. Araştırmalar, lif tüketen kişilerin, lif tüketmeyen kişilere göre daha fazla kilo verdiğini gösteriyor."

Uzman Diyetisyen Ciğerli, lif içeren yiyecekleri şu şekilde sıraladı: buğday kepeği, kepekli çavdar unu, arpa unu, yulaf, kuru erik, armut, narenciye ürünleri, elma, muz, fasulye, nohut, sarı ve yeşil mercimek, yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, lahana, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, kereviz, soğan, domates, biber, patlıcan ve havuç.

Ciğerli, sağlıklı bir zayıflama için paketli olarak satılan hazır gıdalardan da uzak durulması gerektiğini vurguladı. "Tatlıya düşkünseniz meyve veya kurutulmuş meyveleri seçin" diyerek sözlerini şöyle tamamladı: "Tatlı ve şeker tüketimini azaltmak veya ortadan kaldırmak için doğal şeker içeren kuru meyveler, taze meyveler ve meyveli yoğurtları beslenmenize dahil etmelisiniz. Bu besinler ara öğün olarak tüketilebilir."

Su Tüketimi ve Fiziksel Aktivite:

Kilo verme sürecinde su tüketiminin önemi büyüktür. "Su, artan ısı nedeniyle terleme sonucu oluşan zararlı maddelerin böbreklerden atılmasına yardımcı oluyor. Su içmek için susamayı beklemeyin. Ortalama bir yetişkinin yılın herhangi bir zamanında ve her yaşta 2 ila 2,5 litre su içmesi tavsiye edilir" diyen Ciğerli, metabolizmayı teşvik eden en temel faktörün fiziksel aktivitenin artırılması olduğunu belirtti.

Günlük yaşamınızda aşağıdaki fiziksel aktiviteleri yaparak kendinizi daha iyi hissedebilir ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilirsiniz: Örneğin araba kullanmak yerine kısa mesafe yürüyün, asansör yerine merdivenleri kullanın, dans gibi eğlenceli aktivitelere katılın. Düzenli uykunun doğrudan kilo kaybı ve diyete uyumla ilişkili olduğunu unutmayın.

Düzenli uykunun zihinsel gelişim ve dinlenme üzerinde olumlu etkisi vardır ve metabolizmanın iyileştirilmesine fayda sağlar.