Abdullah Güler, emeklilik sistemini şu şekilde özetledi:

"Dünya genelinde genellikle üç ila dört çalışan bir emekliyi desteklemekteyken, bu oranın iki çalışan bir emekli şeklinde olduğunu görüyoruz. Emeklilik sistemi, prim miktarları, ödeme koşulları ve yaş gibi faktörler göz önünde bulundurularak daha adil ve Sürdürülebilir bir yapı oluşturulmalıdır" dedi. Güler, hem kamu hem de özel ürün haftalık çalışma saatlerinin azalmasına yönelik bir planın olmadığını ifade etti.

EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Güler, emeklilik sistemi üzerine yapılan değerlendirmelerde uluslararası örneklerdeki önemine değinerek, şu ifadeleri kullandı: "Gelişmiş yaygınki sistemler örneklendirme, ayırma için bölünme olan üç ana unsuz vardır: ödenen prim miktarı, süresi ve yaş. Avrupa gibi gelişmiş uzunluğu, bizdeki gibi 40'lı veya 50'li yaşlardaki emeklilik yaşı genellikle 65, 67'e kadar çıkabilmektedir.Bu durum, sistemlerin sürdürülebilirliği için şu anda yaklaşık 32 milyon çalışana 16 milyon emekli bulunmaktadır; Emeklilik durumu, hem prim miktarının hem de ödenen sürenin göz önünde bulundurularak daha adil ve düzenli olarak bir hale getirilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımızın işlemlerine göre adil bir emeklilik maaşı alabilmeleri önemlidir."

GELİŞMİŞ ÜLKELERDEKİ UYGULAMALAR BİZDE DE HAYATA GEÇİRİLMELİ

Güler, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın desteği ile sağlanan en düşük emekli maaşının 12.500 TL olduğunu belirtti.

Güler, "Bu desteksiz, emeklilik maaşları daha düşük olacaktır. Dolayısıyla bu sistemi daha adil, makul ve sürdürülebilir hale gelir" Gelecek dönemlerde, dünya ülkelerindeki gelişmiş sistemler gibi benzer bir uygulamamız başlatmamız gerekiyor. Şu anda bu konuda yeni istişareler yapılması ve gelişmiş ülkenin örneklerinin değerlendirilmesi şartı, bu konuda daha geniş kapsamlı bilgiler var" dedi.

HAFTALIK ÇALIŞMA SAATLERİ AZALTILACAK MI?

Güler, kamu ve özel üretim çalışma saatlerinin azaltılması yönünde herhangi bir planın olmadığını belirterek şunları ekledi:

"Pandemi sonrası bazı sektörlerde kısa süreli ve esnek çalışma modelleri önerilmekte. Ancak genel olarak haftalık çalışma saatleri veya günler konusunda bir azaltma planımız yok. belki uzaktan çalışma gibi modeller mümkün olabilir ama şu an için genel bir çalışma saatleri düzenlemesi söz konusu değil."