Temmuz ayında elektrik fiyatlarına zam yapılmışken, ağustos ve eylül aylarında herhangi bir değişiklik olmadı.

Yıl sonuna kadar yeni bir zam beklenip beklenmediği sorusu üzerine, Enerjisa Üretim CEO'su İhsan Erbil Bayçöl, CNBC-e yayınında bu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bayçöl, "Yönetim politikası gereği, enerji maliyetlerinin yükü topluma olabildiğince yansıtılmamaya çalışıldı. Eylül 2022'den bu yana konutlarda elektrik ve doğalgaza zam yapılmamıştı.

Ancak son dönemde, temmuz ve ağustos aylarında fiyat artışları kaçınılmaz oldu," dedi.

Bayçöl, hane halkı tüketiminde elektriğin yüzde 70-75'inin, doğalgazın ise yüzde 50'den fazlasının devlet tarafından sübvanse edildiğini belirtti. Bu durumun Türkiye'nin hazinesine 5 ila 10 milyar dolar arasında bir yük getirdiğine dikkat çeken Bayçöl, "Bu yükü yönetmek ve aynı zamanda bu yükün bir kısmını topluma yansıtmak, enflasyonu da tetiklememek için bir denge kurmak gerekiyor," diye ekledi.

Bayçöl, "Yıl sonuna kadar zam olur mu bilememekle birlikte, zam ihtiyacı olduğunu söyleyebilirim. Elektrikte konutlarda sübvansiyon oranı yüzde 70 seviyelerinde. Genel olarak sistemde ise yüzde 50 sübvansiyon bulunuyor.

Kademeli olarak bu sübvansiyonlu yapının dışına çıkacağız, Orta Vadeli Program'da bunun sinyalleri veriliyor," dedi.

Elektrik fiyatlarına 1 Temmuz'dan itibaren konutlar için yüzde 38 zam yapılmıştı. Bu zam sonrası, 100 kilowatt elektrik tüketimi olan bir hanenin faturası yüzde 38 artarak 207,33 liraya çıkmıştı.