Emekli olup çalışmaya devam edenlerin maaşlarına yönelik kesinti yapılacağı iddiası, son günlerde kamuoyunda geniş bir tartışmaya neden oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan Hürriyet yazarı Noyan Doğan, “2008 sonrası emekli olup çalışanların maaşları kesilmeyecek, ancak bu uygulama 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olanlar için geçerli değil” diyerek yanlış algıları düzeltti.
Bu açıklamaya göre, 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olan kişiler, emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmeleri halinde emekli maaşı alamayacaklar. Ancak 2008’den önce sigortalı olanların, çalışma hayatına devam etseler bile maaşlarını almaya devam edeceği belirtildi.
2008 öncesi ve sonrası sigortalılar için farklı uygulama
Türkiye’de 1999 ve 2008 yıllarında sosyal güvenlik sisteminde yapılan kapsamlı reformlar, emeklilik şartları ve maaş sisteminde önemli değişikliklere neden oldu.
1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olanlar:
• Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edebilirler.
• Hem emekli maaşlarını hem de işyerlerinden aldıkları maaşı alabilirler.
• Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ödeyerek çalışmaları mümkündür.
1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olanlar:
• Emekli olduktan sonra çalışmaları halinde maaşları kesilecek.
• SGDP uygulaması kaldırıldığı için aynı anda hem emekli maaşı hem de iş maaşı alma hakları olmayacak.
• Emekli maaşı almayı tercih ederlerse çalışamayacak, çalışmaya devam ederlerse ise emekli maaşı alamayacaklar.
Bu düzenleme, 1 Ekim 2008 sonrası sigorta girişi olanların emeklilik sonrası çalışma hayatını önemli ölçüde sınırlayan bir değişiklik olarak dikkat çekiyor.
SGDP nedir? Kimler çift maaş alabiliyor?
Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP), emekli olup çalışmaya devam eden kişilere maaşlarını kesintiye uğratmadan istihdamda kalma imkânı sağlayan bir sistemdir. 1 Ekim 2008 öncesinde sigortalı olanlar, SGDP ödeyerek hem emekli maaşı hem de çalıştıkları işyerinden maaş alabiliyor.
SGDP oranı yüzde 32 olup, bu kesinti işveren tarafından karşılanmaktadır. Ancak, 1 Ekim 2008 sonrası sigortalılar için bu uygulama sona erecek.
Bu düzenleme ile 2008 sonrası sigortalılar, emekli olduklarında çalışmaya devam etmeleri halinde maaş alamayacakları için seçim yapmak zorunda kalacaklar.
Sosyal güvenlikte yeni reform ihtimali var mı?
1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olanlar henüz emeklilik yaşına ulaşmadığı için ilerleyen süreçte sosyal güvenlik sisteminde yeni düzenlemeler yapılması ihtimali bulunuyor.
Bu kuralların gelecekte değişip değişmeyeceği belirsizliğini koruyor. Ancak mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde, 2008 sonrası sigortalı olanların emekli olduktan sonra çalışma durumunda maaş alamayacakları netleşmiş durumda.