Emekli çalışanların sigorta prim kodu yanlış yatırıldığında, maaşlarının kesilmesi durumu ortaya çıkabiliyor. Peki, böyle bir mağduriyet yaşayan emekliler ne yapmalı? Yanlış kod mağduriyetine uğramamak için hangi önlemler alınmalı?
Türkiye genelinde yaklaşık 16 milyon 154 bin kişi Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli maaşı alıyor. Bu emeklilerin bir kısmı sigortalı olarak çalışmaya devam ederken, bazıları kayıt dışı çalışmayı tercih ediyor ya da iş hayatından tamamen çekiliyor.
Ancak emeklilik sonrası çalışmaya devam edenlerin dikkat etmesi gereken önemli bir husus var: SGK’ya bildirilen prim kodu.
Doğru Prim Kodu Nedir?
Emekli olduktan sonra sigortalı çalışmaya başlayanların sigorta girişleri yapılırken, işverenin kullanabileceği iki farklı kod bulunuyor.
Bu kodlardan emekli çalışanlar için doğru olanı "02" numaralı Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP). Eğer işveren yanlışlıkla "01" numaralı Tüm Sigorta Kolları üzerinden bir kayıt yaparsa, bu hata emekli maaşının kesilmesine yol açabiliyor.
Maaşı Kesilenler Ne Yapmalı?
SGK uzmanı Emin Yılmaz, işverenin yanlış prim kodu kullanması durumunda emekli çalışanların karşılaşabileceği sorunlar hakkında uyarıda bulundu.
Yılmaz, "İşveren, emeklinin primlerini yanlış kodla yatırırsa, bu hata maaş kesintisine neden olabilir. Bu durumda hemen işverenle iletişime geçip hatalı girişin düzeltilmesini talep edin" dedi.
Yılmaz ayrıca, işverenin düzeltme yapmasının ardından durumu SGK müdürlüğüne bildirmeniz gerektiğini belirtti.
Emekli maaşının kesilmeden ödenmesi için dilekçe ile başvuru yapılması gerektiğini vurguladı. "Bu süreçten sonra, ödenmeyen maaşınız 20-25 gün içinde geri ödenecektir" dedi.
Prim Oranları Değişiyor
Yılmaz, emekli çalışanlar için Sosyal Güvenlik Destek Primi kapsamında yüzde 32 oranında prim kesintisi yapıldığını, Tüm Sigorta Kolları'nda ise bu oranın yüzde 37,5 olduğunu, Eylül ayından itibaren iş kazaları ve meslek hastalıkları sebebiyle bu oranlara yüzde 0,25'lik bir ekleme yapılacağını da belirtti.