Erken Emeklilik İçin Bilinmesi Gerekenler
Erken emeklilik planı yapan vatandaşlar için kritik bir uyarı yapıldı. Uzman isim, bu sürecin püf noktalarını açıkladı.

Bakanlığın açıklamasına göre, önümüzdeki 5 yıl içinde 2 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. Emeklilik sürecinin nasıl işlediğine dair merak edilen kritik noktalar gündemde yerini aldı.

Mali Müşavir Onat Benlioğlu'ndan Öneriler
Mali Müşavir Onat Benlioğlu, emeklilik süreci hakkında önemli bilgiler verdi. Benlioğlu, "EYT'lilerin emekli olabilmesi için öncelikle prim gün sayılarını tamamlamaları ve ilk işe başlama tarihleri ile 18 yaşlarını baz alarak (erkeklerde) 25 yıllık sigortalılık sürelerini tamamlamaları gerekiyor." şeklinde konuştu.

Özellikle 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için yaş sınırlamasının kalktığını ve emeklilik için en önemli kriterin prim gün şartı olduğunu vurguladı.

Sigortalılık Süresi ve Gerekli Prim Günleri
Benlioğlu, kadınlar ve erkekler için farklı sigortalılık sürelerine işaret etti, "Kadınlar ve erkekler için 18 yaş baz alınarak kadınların 20, erkeklerin ise 25 yıllık sigortalılık sürelerini tamamlamaları durumunda emeklilikleri mümkün olacak. Emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı, hangi statüden emekli olunacağına göre değişiyor." dedi.

SSK için 5000-5975 gün, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda ise kadınlar için 7200, erkekler için 9000 gün prim gerektiğini belirtti.

Prim Eksikliği ve Borçlanma İmkanları
Erken emekli olmak isteyenler için prim gün eksiği olanların SGK'ya prim borçlanması yaparak gün satın alabileceklerini söyledi. Benlioğlu ayrıca, "Emeklilik için bazı avantajlar da bulunuyor. Bunlar arasında doğum borçlanması/ücretsiz doğum ve analık izin süreleri, silah altında veya yedek subay/astsubay okullarında geçen süreler, doktora veya tıpta uzmanlık öğrenimi süreleri, avukatlık stajı süreleri (08/06/2022 tarihinden itibaren), grev ve lokavt süreleri, hekimlerin fahri asistanlık süreleri, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanların borçlanmaları, yurtdışında geçen öğrenim sürelerinin borçlandırılması ve yurtdışında geçen sürelerin borçlanılması bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Benlioğlu, borçlanma maliyetlerini de paylaşarak, "31.12.2024 tarihine kadar günlük borçlanmalar 213.35 TL ile 1.600 TL arasında olacak.

Yurtdışı borçlanması için 300 TL ile 2.250 TL arasında bir tutar ödenecek.

Bağ-Kur ihyası için ise 230 TL ile 1.727 TL arasında bir ödeme yapılacak." diyerek sözlerini noktaladı.