Konut sektöründe yaşanan hızlı talep artışına rağmen, ev fiyatları ve kredi faizlerindeki yüksek seviyeler ev sahipliği hayalini zorlaştırıyor. Konut üreticileri ve dernekleri, kamu destekli kiralama modelleri ve özel-kamu iş birlikleri aracılığıyla bu sorunlara çözümler sunuyor. Bu modeller, arsa maliyetleri ve diğer üretim sorunlarını hafifletmeyi amaçlıyor.

1 MİLYON LİRALIK KONUT KREDİSİ İLE 3,7 MİLYON LİRA GERİ ÖDEME

Konut kredisi faizleri, küçük bir gevşeme gösterse de hala yüzde 3'ün üzerinde bir seviyede. Bu durum, 1 milyon liralık bir kredi kullanıldığında toplamda 3,7 milyon lira geri ödeme yapılmasına sebep oluyor.

KONUT SAHİPLİĞİNDE DÜŞÜŞ EĞİLİMİ

Türkiye genelinde konut fiyatlarının yükselme hızı azalsa da, ortalama konut fiyatları 3,5 milyon TL civarında. Yıllık yaklaşık 800 bin yeni konut ihtiyacı ile birlikte, konut sahipliği oranları düşmeye devam ediyor.

TOKİ İLE MALİYETLER DÜŞECEK

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Ramadan Kumova, sektörde yeterli kapasite olduğunu belirterek, kamu-özel sektör işbirliklerinin zorunluluğunu vurguladı. Kumova, TOKİ projeleri sayesinde uygun maliyetli konut üretiminin mümkün olacağını ifade etti.

KONUT KREDİSİ FAİZLERİNE RADİKAL ÇÖZÜM

Kumova ayrıca, konut kredisi faizlerinin düşürülmesi için Merkez Bankası'nın bankalardaki düşük faizli devlet tahvillerini satın alabileceğini önerdi.

KİRALARIN YARIYA DÜŞMESİ MÜMKÜN Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Neşecan Çekici, kira fiyatlarını düşürmek için "Yeni Konut Modeli"ni önerdi. Çekici, devletin arazilerini kamu-özel işbirliğiyle geliştirilmesinin kira maliyetlerini önemli ölçüde azaltabileceğini söyledi.

MALİYETLERİN AZALTILMASI ŞART

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Engin Keçeli ise, konut üretim maliyetlerinin yüksek olduğunu ve tüketicilerin bu maliyetlerle başa çıkma konusunda zorlandığını belirtti. Keçeli, arsa sağlanmasında kolaylıklar, faiz indirimleri ve vergi teşvikleri gibi adımların üretimi hızlandıracağını dile getirdi.