Emlak vergisi, iki taksitte ödenir. İlk taksit ödeme tarihleri 1 Mart - 31 Mayıs arasındadır, ikinci taksit ise kasım ayında gerçekleştirilir.

Belirtilen tarihleri kaçıranlar, emlak vergisi ödeme yükümlülüklerini yerine getirmemiş olurlar.

Verginin zamanında ödenmesi, yasal sorumlulukların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi açısından önem taşır.

Emlak Vergisi’nin 1. taksit ne zaman?
Emlak vergisinin ilk taksiti ilkbaharda ödenir ve ödemeler, Mart ayının ilk günlerinden başlayarak, Mayıs ayının son gününe kadar yapılabilir. İki taksit halinde ödeme yapma zorunluluğu bulunsa da, vergiyi tek seferde ödemek isteyenler, hem ilk taksit hem de ikinci taksit tutarını aynı anda ödeyebilirler.

Emlak Vergisi’nin 2. taksit ne zaman?
Emlak vergisinin ikinci taksiti ise kışa doğru, kasım ayında ödenir. Kasım ayının son günlerine kadar ödeme yapma imkanı bulunmaktadır. Vergi mükellefleri, son ödeme tarihi ve diğer detaylar için belediyelerden gerekli bilgileri alabilirler.

Emlak vergisi muafiyeti kimler için geçerlidir?
Emekli aylığı, dul aylığı, yetim aylığı, ölüm aylığı ve maluliyet aylığı haricinde başka hiçbir geliri olmayan mülk sahipleri;
Başka bir gayrimenkule sahip olmadığını,
Söz konusu gayrimenkulün 200 metrekareden küçük olduğunu

Yazlık statüsünde olmadığını, aksine daimi ikamet amacıyla kullanıldığını belgeleyen mülk sahipleri, vergiden muaf tutulmaktadır.

Gaziler, şehitlerin dul ve yetim aileleri ile engelli bireyler de vergi muafiyetinden faydalanabilmek için gerekli şartları sağladıklarını belgelediklerinde, emlak vergisinden muaf tutulmaktadırlar.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) emlak vergisi ödemesinden muaf mı?
Emlak vergisi muafiyetinden, geçen yıl çıkan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emekli olan EYT'liler de yararlanacak. EYT kanunu gereği emekli olan EYT'liler, bu yıldan itibaren emlak vergisi muafiyetinden faydalanmaya başlayacak.

EYT’liler emlak vergisi muafiyetinden nasıl yararlanacak, nereye başvuracak?
EYT'lilerin emlak vergisi muafiyetinden faydalanabilmek için bağlı bulundukları belediyeye başvuru yapmaları gerekmektedir. Emekli olup hâlâ çalışan EYT'liler ise emlak vergisi muafiyetinden yararlanamazlar.

Vergi muafiyetinden nasıl faydalanılır?
Vergi muafiyetinden faydalanmak için gerekli şartları taşıyan gayrimenkul sahipleri, muafiyet beyanını yapmak amacıyla başvuruda bulunmalıdır. Bu başvuru, ilgili gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye gidilerek Belediye Başkanlığı Mali Hizmetler Müdürlüğü'ne dilekçe ile yapılmalıdır.

Vergi muafiyet dilekçesinde taşınmazın adres bilgileri, bina vergisi sicil numarası, ada ve parsel numarası gibi detaylar da eksiksiz bir şekilde belirtilmelidir.

Dilekçeye ek olarak Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) alınan başvuru sahibinin aktif sigortalı olmadığını gösterir belge de başvuru dosyasına eklemek gerekiyor.

Hangi gayrimenkuller için emlak vergisi ödemek gerekmez?

Devlete ait binalar
Tarım işletme binaları
Orduevleri
Askeri gazinolar
İbadethaneler
Yabancı devletlere ait elçilik ve konsolosluk binaları
Barajlar
Devlete ait araziler
Mezarlıklar
Yabancı ülkelere ait arsalar kiraya verilmemek şartıyla vergiye tabii değil.