Borçlanma başvurusunda bulunan adaylar, ödeyecekleri toplam tutarın bir kısmını geri alabiliyor. Vergi iadesi borçlanması adı altında yapılan bu geri ödemeden faydalanmak için emekli adayının hala çalışıyor olması gerekiyor.

Borçlanma tutarları, asgari ücrete göre değişiklik gösteriyor. Her yıl güncellenen asgari ücret brüt rakamının %32'sine denk gelirken, 2024 yılı için bu tutar 6.400 TL'ye tekabül ediyor.

SGK'nın kararları doğrultusunda borçlanma tutarı en fazla 7.5 kat olabiliyor. Askerlik borçlanması ve doğum borçlanması gibi seçenekler de bulunuyor. 2024 yılı brüt asgari ücretine göre, askerlik borçlanması için minimum tutar 115.214 TL, 2 yıllık doğum borçlanması için ise 153.619 TL olarak hesaplanıyor.

Doğum ve askerlik borçlanması için ödeme süresi ile ilgili olarak, SGK tebligat tarihinden itibaren 1 ay içinde ödenmesi gerekiyor. Yurt dışı borçlanması için ise ödeme süresi 3 ay olarak belirlenmiş durumda.

Borçlanma işlemlerinde gecikme durumunda başvuruların geçersiz sayılacağı ve işlemlerin tekrarlanması gerektiği bilinmeli.

Sigortalının 18 ay borçlanma talep etmesi durumunda, ihtiyacı kadar ödeme yapılmakta ve kalan gün ve tutarlar iptal edilmektedir. İhtiyaç olması durumunda tekrar başvuru yapılması gerekmektedir.

Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan bir maddeye göre, işçi, memur ve serbest meslek sahipleri, SGK'ya ödedikleri borçlanma tutarlarını vergi matrahından indirebilmektedir.

Bu sayede maaşlar, ödenecek vergi kadar artış gösterebilmektedir.

Örneğin, Mayıs ayında 1 çocuk için 2 yıl borçlanma yaparak 153.619 TL ödeme yapan ve %27 vergi dilimine dahil olan bir kişi, işverenine başvurması halinde 41.477 TL vergi indirimi alabilmektedir.

Borçlanma işlemleri için SGK'ya başvuruda bulunmak gerekmekte olup, belgelerin eksiksiz hazırlanması ve sunulması önemlidir.