Altın fiyatlarındaki dalgalanmalar, yatırımcıların altın fonlarına olan ilgisini artırdı. Sadece bu ay, 20.000'den fazla yatırımcı bu fonlara giriş yaptı.
TEFAS'tan alınan bilgilere göre, toplam yatırımcı sayısı 600.000'i geçti. Son bir ay içinde altın ve değerli madenler fonlarına 6,3 milyar TL değerinde yatırım yapıldı; fon büyüklüğü ise 100 milyar TL'yi aştı.
Hürriyet gazetesi yazarı Gamze Bal'a göre; TEFAS verilerine göre, son bir yılda yatırımcılara en çok kazandıran fon yüzde 64,8 ile kıymetli madenler fonu oldu. Ancak bazı altın fonlarının aynı dönemde sağladığı getiri yüzde 70'i geçti.
Örneğin, bir altın fonu son bir yılda yatırımcısına yüzde 70,5 getiri sağladı. Yılbaşından bu yana ondan fazla altın fonu, bu süreçte gram altının sağladığı getiriden daha yüksek bir performans gösterdi.
İş Portföy Dağıtım Kanalı Yönetimi Bölüm Müdürü Can İşözen, altın fiyatlarının yüksek seviyelere ulaşması nedeniyle alım gücü yeterli olmayanların da bu fonlara küçük meblağlarla yatırım yapabildiğini belirtti. İşözen, "Gram altın 2.700 TL seviyelerinde iken, bir yatırım fonu 5 ya da 10 liradan da alınabilir. Bu, alım gücü düşük olan yatırımcıların da kolayca altın yatırımı yapmalarını sağlıyor," dedi.
İşözen, altın fonlarının fiziki altına kıyasla daha fazla getiri sağlamasının nedenlerini açıkladı: "Altın yatırımcısının mantığı ‘altını alayım, kenara koyayım’ mantığıdır. Ancak altın bir kenarda tek başına çalışmaz ve aslında yastık altında uyur. Altın fonları ise tek başına bir altını alıp, al sat yapmaktan ziyade, Hazine'nin çıkarmış olduğu altın kira sertifikalarına da yatırım yapıyor. Böylece ek gelir yaratmaya, toplam getirisinin de fiziki altına göre bir iki puan da olsa daha fazla olmasına olanak sağlayabiliyor."
İnfo Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Ali Acer ve Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Suna Tanrıverdi Fidan da altın fonlarının yatırımcılara sağladığı avantajlar ve piyasa dinamikleri hakkında bilgi verdiler.