Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul satışları ve kira gelirlerinin daha etkin vergilendirilmesi için kayıt dışılığa karşı yeni önlemler alıyor. Bakanlık, gayrimenkullerin gerçek satış değerlerinin hem tapu harçları hem de gelir vergisi açısından belirlenmesinin önemine işaret ediyor.

BAKANLIK YENİ DÜZENLEMELER ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Türkiye gazetesinde yer alan bilgilere göre, Meclis'in açılmasıyla birlikte ele alınması beklenen yeni vergi düzenlemeleri paketi kapsamında, gayrimenkul satışlarında gerçek değer üzerinden vergilendirilmesi planlanıyor. Bu düzenlemeler, gayrimenkullerin satış ve alımında gerçek değerlerin tespit edilmesini sağlayacak, bu da hem tapu harçları hem de gelir vergisi için önem arz ediyor.

Şu anda, gayrimenkul alım satım işlemleri her iki taraf için de binde 20 oranında tapu harcına tabi. Alıcı ve satıcılar, gayrimenkulün emlak vergisi değerinin altında olmamak üzere, gerçek alım satım bedelini beyan etmeleri gerekiyor. Tapuda yapılan alım veya satım işleminden sonra, devir ve iktisap bedelinin beyan edilen gerçek durumu yansıtmadığı veya emlak vergisi değerinden düşük bir bedel üzerinden harç ödendiği tespit edilirse, eksik alınan harç taraflardan cezalı olarak talep ediliyor.

Ayrıca, Gelir Vergisi Kanunu'na göre, gayrimenkullerin edinim tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde satılması durumunda, elde edilen gelir değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor. Değer artışı kazancının hesaplanmasında satış bedelinden, endekslenmiş alış bedeli, tapu harcı gibi giderler ve ilgili yılın istisnası düşülerek, kalan tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanıyor. 2024 yılı için değer artış kazançlarından 87 bin lira istisna ediliyor.

VATANDAŞLARIN BİLGİLENDİRİLMESİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul gelirlerinin kayıt dışı kalmaması adına sürekli analiz ve saha denetimleri yaparak, tespit edilen uyumsuzluklara müdahale ediyor. Ayrıca, gerçek alım satım bedelinin beyan edilmesini teşvik etmek amacıyla vatandaşları çeşitli yöntemlerle bilgilendiriyor ve değer artışı kazancı elde edenlerin, beyanname vermesi gerektiğini, beyan döneminden önce hatırlatıyor, yasal yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesini sağlıyor.

DÜNYA ÖRNEKLERİ ARAŞTIRILIYOR

Bakanlık, gayrimenkullerin vergilendirilmesi konusunda dünya örneklerini inceleyerek, tapuda gerçek değer üzerinden işlem yapılmasını içeren alternatif düzenlemeler üzerinde çalışmalar yürütüyor. Ayrıca, kira gelirlerinin doğru şekilde beyan edilmesini sağlamak için bir dizi önlem alıyor ve hazırlanan Tebliğ taslağında, kiracıların ödemelerini banka aracılığıyla yapmalarını zorunlu hale getiriyor.