Sizler için Gaziantep’in en ünlü, mutfakların baştacı yemeklerini kaleme aldık..
Beyran
Gastronomi kenti Gaziantep'in geleneksel ve tescilli lezzeti beyran, yöre halkı ve turistler tarafından günün her saati tercih ediliyor. Kimileri tarafından çorba, kimileri tarafından da ana yemek olarak kabul edilen beyran, taş fırınlarda kazanlarda pişirilerek hazırlanan haşlanmış et ile haşlanmış pirincin bakır tabaklara alınması ve üzerine et suyu ve pul biber eklenmesiyle hazırlanıyor. Birkaç dakika ocakta pişirilen beyran, hazır hale geliyor. Müşterinin isteğine göre acılı, orta acılı veya az acılı ve sarımsaklı olarak servis ediliyor.
Yuvalama
Et ve yoğurdun mükemmel birleşimi: Gaziantep usulü yuvalama
Antep yöresine ait yuvalama en sevilen geleneksel lezzetlerden biridir. Yoğurt, et ve nohut birleşimiyle adeta bir ana yemek gibi doyurucu bir lezzettir. Yanına yapılan şehriyeli pirinç pilavı ile lezzet bütünlüğü yakalanır.
Ali Nazik Kebabı
Namı dünyaya yayılan Ali Nazik Kebabı’nın lezzetine doyum olmuyor.
Şiveydiz
Kış yemeklerinin baştacı… Gaziantep’e özel olan bu yemek, et, nohut, taze soğan ve sarımsak ve yoğurdun muhteşem buluşması ile servis ediliyor. Yanında pişen sade yağlı bulgur pilavı ise efsane…
Nohut Dürümü
Gaziantep’in efsane sokak lezzeti. Gaziantep’e özgü coğrafi işaretli nohut dürümü, pratikliği ve doyurucu özelliğiyle dürüm severler için eşsiz lezzet sunuyor. Nohut dürümü, fırından çıkmış taze pidenin arasına nohudun çeşitli baharatlarla harmanlanması ve salata eklenmesiyle hazırlanan bir dürüm çeşidi.
Simit Kebabı
Fıstık gibi kebap… Dillere destan bu lezzeti herkesin tatması lazım.
Börek Çorbası
Gaziantep’e dair en meşhur çorbalardan birisi de börek çorbası. İçerisinde bulunan hamurlar sebebiyle bu isim ile adlandırılan ve hem yaz hem de kış aylarında tercih edilen börek çorbası, oldukça doyurucu bir lezzet. Hamuru için kıyma, soğan, un, su ve baharatlar; çorbası için ise et veya nohut, süzme yoğurt ile un kullanılıyor.
Nişe Helvası
Yöre halkı tarafından evde en çok hazırlanan tatların arasında nişe helvası adı verilen bu lezzet bulunuyor. Sıvıyağ, nişasta, Antep fıstığı veya ceviz ile pekmezin buluşturulması sonucunda hazırlanan nişe helvası, akşam yemeği sonrası tatlı ihtiyacını başarılı bir şekilde karşılıyor.
İçli Köfte
Antep usulü içli köfte deneyenleri adeta büyüleyen ve uzun süre boyunca unutulmayacak eşsiz lezzetlere sahip olan bir yemek olarak biliniyor.
Antep Lahmacunu
Gaziantep usulü lahmacunu mutlaka denemelisiniz. Nefis bir lezzete sahip olan ve yiyenlerin unutamadığı bu lezzet bölgede hizmet veren restoranların neredeyse tamamında bulunuyor.
Firik Pilavı
Görüntüsüyle bulgur pilavını andırıyor olsa da klasik bulgur pilavından farklı olarak bulgur ham olarak koparılıyor ve ardından tütsülenerek yemeğe katılıyor. Bu özelliği ile oldukça farklı bir lezzete sahip hale geliyor.
Yeşil Zeytin Piyazı
Et yemekleri ve kebap konusunda oldukça büyük bir zenginlik ve çeşitliliğe sahip olmasının yanı sıra eti tüketimi yapmayanlar tarafından tercih edilebilecek lezzetler Gaziantep mutfağında yer alıyor.
Şöbiyet
Gaziantep tatlı listesinin başında gelmeyi başaracak kadar keyifli bir lezzet. Şöbiyet, içerisinde bol bol iri fıstık ve kaymak bulunduruyor.
Katmer
En önemli lezzetlerinden birisini de katmer… İncecik açılmış yufka, fıstık ve kaymak ile oluşan ve dolayısıyla oldukça basit bir hammaddeye sahip olan katmer lezzetiyle deneyenleri adeta büyülüyor
Baklava
Gaziantep’e adım attığınız an her yerde baklavacı görmeye hazır olun! Kendilerine ait fıstığı ve ustalar tarafından özel olarak hazırlanan şerbeti ile unutulmaz bir deneyim olan Antep usulü fıstıklı baklava yalnızca Türkiye için değil dünya standartlarında ünlü bir tatlı olması sebebiyle dikkat çekiyor. En büyük özelliği bu baklavanın incecik yufkanın kat be kat serilmesi ve arasına da Antep fıstığının koyulması oluşturuyor. Böylece ortaya hem hafif hem de lezzetli bir tat çıkıyor.