Aziz Bedros Kilisesi
Gaziantep'te bulunan tarihi bir Ermeni kilisedir. Kilise, ulaşılan kaynaklara göre 1723 yılında inşa edilmiştir. 2005 yılında, belediyenin yol açma çalışmaları esnasında ortaya çıkmıştır. Şimdi ise kilise, Ömer Ersoy Kültür Merkezi adı altında bir müzeye dönüştürülmüştür. Gaziantep'te, yol çalışması sırasında tesadüf eseri gün ışığına çıkarılan 450 yıllık bir geçmişi vardır...

Kurtuluş Cami
veya Antep Meryem Ana Kilisesi Gaziantep'te 1893-1892 yılları arasında Ermeni kilisesi olarak inşa edilmiş, 1980'lerden beri cami olarak hizmet veren gotik üslupta bir ibadet yapısıdır.
Mimar Sarkis Balyan'ın eseri olan kilise binası, Gaziantep’te Ermeniler tarafından yapılmış en büyük yapılardandır. Ermeni Kırımı ve cumhuriyetin ilanından sonraki dönemde ibadete kapatılmış; 50 yıl kadar cezaevi olarak kullanıldıktan sonra 1980'lerde restore edilip cami olarak ibadete açılmıştır.


Nizip Kilisesi ya da Nizip Fevkani Kilisesi, Nizip'in Fevkani mahallesinde bulunan bir kilisedir. 12. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. 1800'lü yıllarda camiye çevrilmiştir. 1888 yılında inşa edilen Şıhlar Camii ve 1904 yılında inşa edilen Molla Ahmet Camii'nin hizmete girmesiyle kullanımından vazgeçilmiştir. Restorasyon
2010 yılında ilçenin belediye başkanı Hacı Fevzi Akdoğan’ın tarihi kiliseyi camiiye çevirme girişiminin büyük tepki çekmesinin ardından ilçe halkı tarafından tarihi yapının korunması ve ilçe turizminin geliştirilmesi amacıyla restorasyon yapılması için bir imza kampanyası düzenlendi. Kampanyanın başarıya ulaşmasının ardından Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon ihalesi yapıldı. Restorasyon için 500.000 Türk lirası harcandı.