Türkiye'nin deprem kuşağında son dönemde artan sismik aktiviteler, bilim insanlarını ve vatandaşları endişelendiriyor.
Prof. Dr. Naci Görür, özellikle Adana havzasında meydana gelen ardışık depremleri ve potansiyel bir Marmara depremini değerlendirdi. Görür, "Deprem fırtınası demek için bir neden yok" diyerek, Adana'daki üç ardışık depremi ve bölgenin jeolojik yapısını analiz etti.
Adana ve çevresinde daha büyük bir deprem olasılığına dikkat çekerken, Marmara için ise "Bugün zaten 25 senesi geçti. Yani yazı tura atsan yüzde 50. Bu muazzam bir olasılık." ifadelerini kullandı.
Adana'da Artan Deprem Hareketliliği
Prof. Dr. Naci Görür, Adana'da bir dakika aralıklarla gerçekleşen 4.6, 4.5 ve 4 büyüklüğündeki depremlerin ardından, bölgede daha büyük bir sismik hareketlilik beklendiğini belirtti.
Görür, Doğu Anadolu Fayı'nın Bingöl-Karlıova'dan başlayarak Kahramanmaraş'a uzanan ve Adana havzasına enerji transfer eden bir yapıda olduğunu açıkladı.
"Doğu Anadolu'nun Hatay'a kadar olan kısmı Doğu Anadolu Fayı değil; o Ölü Deniz Fayı'dır. Bingöl Karlıova'dan başlayan önce Elazığ depremini üreten ondan sonra Malatya, Kahramanmaraş depremi ve o depremin açığa çıkarttığı büyük enerjinin bir kısmının Adana havzasına transfer edildiğini düşünüyoruz. Dolasıyla Adana havzasında belirli ölçüde deprem bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Marmara İçin Ciddi Uyarı
Marmara Bölgesi için deprem riski konusunda Prof. Dr. Naci Görür, 1999 yılından sonra yapılan ve yakın zamanda güncellenen bir Amerikalı bilim insanları araştırmasına atıfta bulundu.
Araştırma, bölgede önümüzdeki yıllarda 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem olasılığının yüzde 47 olduğunu gösteriyor.
Görür, bu durumu, "ABD'li bilim adamları liderliğindeki bir ekip 2000 yılında bir araştırma yaptılar. Daha 3,4 ay önce bu çalışmayı revize etti; 1999'dan hemen sonra her an olmak kaydıyla Marmara Bölgesi'nin 7 veya üzerinde bir depremle karşılaşması yüzde 47'dir. Daha önce yüzde 64'tü. Bunun dediği 30 yıl içerisinde olma olasılığı yüzde 47. Bugün zaten 25 senesi geçti. Yani yazı tura atsan yüzde 50. Bu muazzam bir olasılık. Dolasıyla tabiat ve bilim bize her şeyi söylediği halde neden bu kadar yavaşız. Ben bunu anlayamıyorum." diyerek vurguladı.