Kayıt dışı çalışmayla mücadele amacıyla, sahte iş yeri ve sigortalılara yönelik denetimleri yoğunlaştıran Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" aracılığıyla bu alanda çalışmalarını genişletti.

Kayıt dışı çalışmanın yoğun olduğu sektör ve bölgelere odaklanan SGK, bu yılın ocak-temmuz döneminde Türkiye genelinde 71 bin 456 iş yerini inceledi.

Denetimler sonucunda, 11 bin 172 kişinin kayıt dışı olarak çalıştırıldığı saptandı ve bu işletmelere toplam 1 milyar 73 milyon 333 bin 289 lira ceza uygulandı.

Aynı dönemde, 1407 iş yerinin "sahte" olduğu tespit edildi ve 47 bin 766 kişinin sigorta primlerinin sahte iş yerleri aracılığıyla ödendiği anlaşıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, denetimlerle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, SGK'nin finansal dengesine ve sosyal güvenlik sisteminin devamlılığına vurgu yaptı. Kayıt dışı çalışmanın yüzde 1'lik azalmasının, yüzde 34,5 prim oranı baz alındığında yıllık yaklaşık 27,1 milyar lira gelir sağladığını belirtti.

Işıkhan, "Kayıt dışı çalışma, sigortalı çalışmayı tercih eden işverenler ile kayıt dışı işverenler arasında adaletsiz rekabete yol açıyor. Bu durum, hem çalışanların haklarının ihlal edilmesine hem de ülke ekonomisine zarar verilmesine neden oluyor.

Sendikalar başta olmak üzere tüm sosyal paydaşların desteğiyle kayıt dışıyla mücadelemiz, Türkiye genelinde tüm sektörlerde etkin şekilde devam edecek. 2002 yılında yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam oranı, tarım dışı sektörlerde yüzde 16'ya kadar düşürüldü.

Denetimlerimiz, özellikle yabancı uyrukluların yoğun olarak çalıştığı ve kayıt dışının yüksek olduğu sektörlerde yoğunlaştırılacak," dedi.