Yeni Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, ekonomik düzenlemeler ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile Otomatik Katılım Sistemi (OKS)'nin geliştirilmesine yönelik adımlar açıklandı. OVP'de yer alan bilgilere göre, OKS, işveren katkılarıyla zenginleştirilerek ikinci basamak bir emeklilik sistemi olarak düzenlenecek ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) olarak uygulanmaya başlanacak.
Program, BES'te bulunan standart emeklilik yatırım fonlarının, katılımcılara daha yüksek katma değer sağlaması amacıyla yeniden yapılandırılacağını belirtiyor.
TES'in yeniden tartışmaya açılmasıyla birlikte kıdem tazminatı konusundaki tartışmalar alevlendi. Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya platformu X üzerinden, "Tamamlayıcı emeklilik sistemi, kıdem tazminatına el koyma girişimidir!" şeklinde eleştiri yöneltti.
Çelik, TES'in sosyal güvenlik ve kıdem tazminatı bakımından büyük riskler taşıdığını söyleyerek, "Bu model, 'ikinci emeklilik maaşı' olarak sunulsa da, mevcut kamu emeklilik sistemi ve maaşları daha da zarar görebilir," dedi.
Emekli maaşlarının iyileştirilmesi yerine, 'ikinci emeklilik maaşı' algısının oluşturulması, sosyal güvenlik sisteminin bireyselleştirilmesi ve özelleştirilmesi adına riskli bir adım olabilir," ifadelerini kullandı.
Çelik, TES kapsamındaki prim kesintileriyle gerçek bir ikinci emekli maaşının mümkün olmadığını, kıdem tazminatının ise adeta aylık cüzi bir ek gelire dönüşeceğini belirtti.
"Mevcut SGK emekli maaşları zaten yetersizken, düşük primlerle vaat edilen ikinci emekli maaşı tam bir yanılgıdır," dedi Çelik.
Hükümet, kıdem tazminatını ortadan kaldırma ve düşük emekli maaşlarına karşı tepkileri dindirme amacı güderek, "bir taşla iki kuş vurma" stratejisini benimsediğini ifade eden Çelik, bu planın gerçekleştirilmesiyle ilgili ciddi endişeler taşıdığını dile getirdi.