Son zamanlarda internet bankacılığı dolandırıcılığında artış gözlemleniyor.


Kullanıcılar, genellikle farkında olmadan dolandırıcılara milyonlarca lira kaptırabiliyor.

Uzmanlar, kullanıcıların dikkatli olmaları ve küçük harcamaları bile göz ardı etmemeleri konusunda uyarıyor.

TÜKETİCİLERİN SORUMLULUKLARI

TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, kredi kartı ve banka bilgilerinin korunması konusunda yasal yükümlülükleri hatırlatarak, "Kredi Kartı sözleşmelerinde; banka kartları ve şifrelerinin özenle korunması, bilgilerinin saklanması hususunda kart sahiplerine görev ve sorumluluk yüklenmiştir Aksine davranış; Yargımız tarafından ağır kusur olarak kabul edilmekte, maalesef tüm zarar, faizi ile birlikte, finansal tüketiciye yüklenmektedir." açıklamasını yaptı.

GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI İÇİN ÖNERİLER

İnternet ve mobil bankacılık güvenliği için öncelikle güçlü bir virüs koruma programının yüklenmesi gerektiğini belirten Ölmez, "İnternet veya mobil bankacılığı kullanıyorsak; cep telefonumuzda ve bilgisayarlarımızda etkin bir virüs programı mutlaka olmalıdır." ifadesini kullandı.

Ayrıca, kullanıcıların bankaların sunduğu güvenlik önlemlerini tamamlamaları gerektiğini vurguladı.

ŞİFRE GÜVENLİĞİNE DİKKAT!

Kullanıcıların şifrelerini güvenli bir şekilde saklamaları gerektiğine dikkat çeken Ölmez, "Kartlarımızı ve eğer unuturuz diye şifreyi bir kenara yazdıysak çok iyi muhafaza etmeliyiz. Kart ile şifreyi yazdığımız kağıdı, aynı yerde saklamamalıyız. Kolayca ulaşılabilecek şifre belirlememeliyiz. Kendinizin bile, düşünemediğiniz bir şifre bulmalısınız. Örneğin, iliniz, ilçeniz veya sizinle ilintili bir kavramı şifre olarak saptamamalısınız." diye konuştu.

İNTERNET ALIŞVERİŞİNDE YENİ TEDBİRLER

Sanal kart kullanımını öneren Ölmez, internet alışverişlerinde fiziksel kart bilgilerinin paylaşılmaması gerektiğini belirtti.

"İnternet alışverişlerinizde, kredi kartınıza bağlı, sanal kart çıkararak onu kullanınız, bu kartın limitini alışverişinizden hemen sonra sıfırlamalısınız." şeklinde tavsiyelerde bulundu.