İşini kaybeden kişilerin yeniden iş bulma sürecinde devletin sunduğu nakdi destek tutarı işsizlik ödeneği olarak adlandırılıyor.

Her yıl güncellenen rakamlar üzerinden sigortalılık ve çalışma tarihine göre aylık olarak hesaba yatırılıyor. Ancak bazı istisnai durumlar işsizlik maaşından faydalanmayı engelliyor.

İşsizlik maaşı hizmet akdi doğrultusunda aktif olarak bir iş yerinde çalışan sigortalının kendi isteği ya da kusuru dışında işini kaybetmesi durumunda devlet tarafından geçici olarak ödenen bir maaştır.

İşsizlik sigortası adı verilen bir sistemle yapılan bu ödemeler işsiz kalan sigortalı işçinin gelir kaybını kısa süreli de olsa karşılamayı hedefler.

İstifa Eden İşçi İşsizlik Maaşı Alabilir mi?
Yasalarla korunan işçi çalıştığı gün ve işsizlik sigortası prim gün sayısı üzerinden işsizlik yardımından yararlanabilir.

600 gün çalışan işçi için 180 gün, 900 gün çalışan işçi için 240 gün, 1080 gün çalışan bir işçi için 300 gün destek verilir.

İşsizlik sigortasından yararlanmak için bir işçinin kendi rızası ya da kusuru dışında işini kaybetmiş olması gerekir.

İşyeri iflası, işverenin işten çıkarması ya da işin bitmesi gibi durumlarda ancak işsizlik maaşı alınabilir. Bu kural gereğince bir işçi kendi rızasıyla işten istifa ettiğinde maalesef işsizlik maaşı alamaz.

Kimler İşsizlik Maaşı Alamaz?
Son 3 yılda en az 600 günlük işsizlik sigortasını priminin ödenmiş olması gerekir. İşten ayrılmadan önce son 120 gün boyunca çalışmış olmak gerekir.

Çalıştığı işyerinden ayrıldığında işsizlik maaşı alamayacak olanlar aşağıdaki listeden incelenebilir:
● Hizmet akdine bağlı olmadan çalışan serbest meslek sahipleri
● Kısmi süreli olarak iş sözleşmesi üzerinden çalışma sağlayanlar
● İsteğe bağlı prim sigortasını kendi ödeyenler
● Bağ-kur ve Emekli Sandığı gibi kurumlara tabi olanlar

2024 yılı itibariyle minimum aylık net işsizlik maaşı 7.941,27 TL. 2024 yılı maksimum aylık işsizlik maaşı 15.881,54 TL oldu.