Türkiye genelinde işverenlerin eleman ihtiyaçları netleşti. İŞKUR, 1 veya daha fazla çalışanı olan 17,181 işletme ile yapılan görüşmeler sonucunda, işverenlerin toplamda 270,761 açık pozisyon ilan ettiği belirlendi. Sabah gazetesinin haberine göre; en çok ihtiyaç duyulan eleman sayısının bu denli yüksek olması dikkat çekiyor.
Açık İş İstatistikleri Araştırması'nın ikinci çeyrek sonuçlarına göre, garsonluk en çok ilan verilen meslek olurken, dikiş makineciliği en çok açık iş ilanı bulunan meslek olarak öne çıktı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, araştırmanın sonuçlarını sosyal medya üzerinden "Vergide adalet ve etkinliği artıracağız, çok kazanandan çok vergi alacağız. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele ederek bütçe finansmanını iyileştiriyoruz." ifadeleriyle paylaştı.
Türkiye'deki işletmelerde açık iş sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %8.9 oranında azalarak 270,761'e geriledi. İmalat, inşaat ve toptan/perakende ticaret sektörleri, açık iş sayısının en çok azaldığı alanlar oldu.
Raporda belirtilen en yüksek açık iş oranına sahip sektörler ise sırasıyla; konaklama ve yiyecek hizmeti (%2.9), imalat (%2.3) ve kültür, sanat, eğlence, spor (%1.7) sektörleri olarak kaydedildi.
Özellikle konaklama ve yiyecek hizmeti sektöründe garson, kat hizmetleri elemanı, mutfak görevlisi, servis komisi ve bulaşıkçı gibi pozisyonlar için yoğun bir talep var. İmalat sektöründe ise dikiş makinecisi, konfeksiyon işçisi, metal işleri seri üretim tezgâh işçisi, gazaltı kaynakçısı ve ayakkabı imalatçısı en çok aranan meslekler arasında.
İŞTE İLK 10 MESLEK
Rapora göre Türkiye'de en çok aranan ilk on meslek şöyle sıralanıyor: Makineci (Dikiş), Konfeksiyon İşçisi, Garson, Temizlik Görevlisi, Satış Danışmanı/Uzmanı Yardımcısı, Depo İşçisi (Elleçleme), Gazaltı Kaynakçısı, Taşıma-yükleme işçisi, Ön Muhasebeci.