Ev satın alacaklar ve kiracılar için önemli bir uyarı var: IBAN numarasına kapora yatırmadan önce iki kez düşünün! Kiraların artmasıyla birlikte ev sahipleri mevcut kiracıları çıkarıp evlerini daha yüksek bir bedel karşılığında yeniden kiralamayı tercih ediyor.
Bu da kiracıların sayısının artmasına yol açıyor. Uygun fiyatlı ev bulma konusunda zorluk çeken kiracılar, uygun kiraları olan evleri tercih ediyor. Bu durumda, dolandırılmamak için dikkatli olmaları gerektiği konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor.
Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, kiracıları ve ev alıcılarını, internet portalları veya sosyal medya aracılığıyla kapora talep edilmesi durumunda kesinlikle para göndermemeleri konusunda uyarıyor.
Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, son zamanlarda ev kiralamak ya da satın almak isteyen vatandaşların dolandırıldığına dair şikayetler aldıklarını belirtiyor.
Vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için irtibat kurdukları emlakçılardan yetki belgesini görmeden ve yüz yüze görüşmeden, görmedikleri mülkler için kapora adı altında ödeme yapmamalarını öneriyor.
Ticaret Bakanlığı, emlakçıların mağduriyetlerini önlemek amacıyla 14 Mayıs'ta bir yönetmelik yayınladı. Canpolat'a göre, bu yönetmelik sayesinde, belirtilen tarihten önce kayıtlı olanlar yetki belgesine sahip resmi emlakçı olarak faaliyetlerini sürdürebilecek.
Ancak bu tarihten sonra ofis açanlara aynı staj ve deneyim şartları uygulanmaya devam edecek.
Canpolat, yetki belgesinin emlakçıların güvenilir olduğunu kanıtladığını söyleyerek, vatandaşların emlakçılara bu belgeyi mutlaka sormaları gerektiğini vurguluyor.
Ayrıca, internet portallarında veya sosyal medyada normalden çok düşük fiyatlara ilan veren kötü niyetli kişilere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Bu tür durumlarla karşılaşılması halinde vatandaşların en yakın emlakçılar odasına, ticaret odasına, emniyete veya savcılığa başvurarak durumu bildirmeleri öneriliyor.