Kıdem tazminatı, çalışanlar için vazgeçilmez bir hak olarak kabul edilmektedir. Çalışanların, tazminatlarını tam olarak alabilmeleri için yerine getirmeleri gereken bazı kritik koşullar bulunmaktadır.

Mali Müşavir Onat Benlioğlu tarafından açıklanan yeni bir bilgiye göre, işçilerin boşta kaldıkları süreler artık tazminat hesaplamasına dahil edilecek.

Kıdem tazminatı, işçinin en az bir yıl çalışmış olması ve iş sözleşmesinin kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde sonlandırılması gibi temel şartlara bağlıdır.

Yeni düzenlemeyle, işçinin işten ayrılma sürelerinde boşta kaldığı zamanlar da tazminat hesaplamasına eklenecek.

Örneğin, işçinin emeklilik, askerlik veya evlilik gibi nedenlerle işten ayrılması durumunda, bu süreler kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilecek.

İşveren tarafından haklı bir neden olmaksızın iş sözleşmesinin sonlandırılması halinde ise işçiye kıdem tazminatı ödenmesi zorunlu hale gelecek.

Eğer işverenin feshi gerçek dışı bir nedene dayanıyorsa, işçi arabuluculuk sürecini başlatarak haklarını arayabilir.

Arabuluculukla çözülemeyen durumlarda ise işçi, dava açma hakkına sahiptir.

11 ay çalışıp işten çıkarılan ve işe iade davası kazanan bir işçi, dava sürecinde geçen 4 aylık zaman dilimiyle birlikte toplamda 15 ay çalışmış sayılacak ve böylece kıdem tazminatı alabilecek.

Bu yeni düzenleme, işçilerin haklarını daha iyi korumayı amaçlamakta ve çalışma hayatında önemli bir iyileştirme olarak değerlendirilmektedir.