ANAHTAR TESLİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Son yıllarda kiraların fahiş oranlarda artması, ev sahiplerinin mevcut kiracıları çıkartıp daha yüksek bedellerle yeniden kiralama yoluna gitmelerine sebep oldu.
Kiracılar ise uygun fiyatlı konut bulma güçlüğü nedeniyle mevcut evlerinde kalmayı tercih ediyor. Bu durum, tahliye sürecinde pek çok sorunu da beraberinde getiriyor.
KİRACILAR İÇİN ÖNEMLİ UYARI
Avukat Eser Eserçelik, kiracılara önemli bir uyarıda bulunuyor.
Eserçelik, “Kiraladığınız iş yerinden ya da daireden ayrılırken anahtarın teslim edildiğine dair yazılı bir tutanak düzenlemesi gerekiyor. Evden çıkmanıza rağmen kira borcunuzu ödeme yükümlülüğünüz devam ediyor.”
KİRA BORCU ÖDEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Kiracıların, kiraladıkları yerden taşındıklarını ispatlama yükümlülüğü bulunuyor.
Avukat Eser Eserçelik, 2013 tarihli Yargıtay kararına atıfta bulunarak, "Anahtar teslim tutanağı düzenlemediğiniz durumda, kiralanan daireden ayrıldığınızı ispatlayamayacağınız için kira borcu ödeme yükümlülüğünüz devam eder. Çünkü kiralananın iade edildiğine dair ispat yükü kanunen kiracıdadır. Kiraladığınız daire ya da iş yerini boşaltırken mutlaka anahtar teslim tutanağı düzenlemeniz gerekir.” diyor.
ANAHTAR TESLİMİNDE SORUN YAŞANIRSA NE YAPILMALI?
Kiraya verenin anahtar teslim tutanağına imza atmaktan kaçınması durumunda kiracıların izleyebileceği yasal yollar var.
Avukat Eserçelik, bu durumda alınabilecek adımları şöyle sıralıyor: “Mülk sahibi tutanağı imzalamaktan kaçınıyorsa bu durumda yasal yollardan halledebileceğiniz iki yol bulunuyor. Bunlardan biri sulh hukuk mahkemesine gidip dava açarak anahtar teslim etmek için yer tayin etmesini isteyebilirsiniz. Bir diğer yol ise; notere gidip anahtarları teslim ederek karşı tarafa ihtar göndermesini isteyebilirsiniz.”