Kendi Adını Vermek İstemiş Ama…

1898 yılında zamanın Belediye Başkanı Izrapzade Ahmet Hamdi Efendi (Barlas) tarafından yaptırılmıştı.

O dönemde kaymakamlık yapan Necmeddin Bey, parka kendi adını vermek istemiş ancak, parkın etrafında kırk tane sütun bulunmasından dolayı halk Kırkayak demeye başlamıştı.

Kötü Bir Nam Salmıştı

Kaymakam Necmeddin Bey o dönemde akşam üzeri belediye bandosu eşliğinde yaptığı ikindi sefasıyla halk arasında kötü bir nam salmıştı.

Meşrutiyetin ilanından önce yaz aylarında Necmeddin Bey, bütün hükümet yetkilileriyle birlikte, dairelerin tatilinden sonra Kırkayak Parkı'nda gece yarısına kadar oturur eğlenirdi.

Devlet görevlileri orada oturduğu zaman bahçenin bir tarafında ve akşam serinliğinde belediye bandosu hafif havalar çalardı. Bunlara ikindi kahvaltısı ve eğlenceleri denirdi.

Mitinglerin Alanı

Kaymakam Necmeddin Bey zevkine düşkünlüğü ile biliniyordu. Meşrutiyetin ilanından sonra, bir gün Antep'te ki Jön Türkler tarafından miting düzenlendi.

Dairelere gidilerek eski memur ve meclisi idare edenlerin görevlerinden istifaları için kağıtlar alındı. Olay esnasında, Kaymakam Necmeddin Bey, heyecanlı kalabalık tarafından, dairesinden alınıp, dayak atılarak elden ele teslim edildi.

Kaymakam Emir Ali Hanı'na kadar hırpalanarak götürüldü. Kaymakamın hana getirilince öldürüleceğini anlayan hanın işletmecisi, hemen kaymakamı içeriye aldı.

Kapıyı kapattı ve böylece Necmeddin Bey'in hayatını kurtardı.

Kırkayak Parkı bu dönemden 50'li yıllara kadar Kırkayak Sazı adıyla, halkın eğlence yeri olarak varlığını sürdürdü.