Uzmanlar, kat irtifakı tapusunun, projenin onaylanmasının ardından hak sahiplerine arsa paylarını belirten geçici bir belge olarak verildiğini belirtiyorlar. Buna karşın, kat mülkiyeti tapusu, inşaatı tamamlanmış ve tüm yasal düzenlemelere uygun bir yapı için verilir ve bina tapusu olarak kabul edilir.

KAT İRTİFAKI TAPUSU ARSA OLARAK GÖSTERİLİR

Kat irtifakı sürecinde, mülk sahiplerinin tapusu "arsa" olarak geçer ve maliklere, projenin tamamlanmasıyla birlikte sahip olacakları mülk üzerinden haklar tanınır. Kat mülkiyeti sürecine geçildiğinde ise, tapu "bina" olarak güncellenir ve yapı tamamlandığı için resmi olarak kabul edilir.

KAT İRTİFAKI TAPULU MÜLKLERDE ALIM-SATIM SORUNSUZ

Yaygın yanılgıların aksine, kat irtifakı tapulu gayrimenkuller, alım-satım, ipotek koyma, teminat olarak gösterme, şerh ekleme, kredi kullanma ve abonelik işlemleri gibi işlemler sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

KAT MÜLKİYETLİ DAİRELER DAHA DEĞERLİ OLARAK DEĞERLENDİRİLİYOR

Uzmanlara göre, kat mülkiyeti sahibi daireler, piyasa değeri açısından kat irtifakı sahibi dairelere göre ortalama olarak yüzde 20 daha yüksek değerlendirilmektedir.

KONUT ALMADAN ÖNCE BELEDİYEDEN ONAY ALINMALI

Kat irtifaklı veya kat mülkiyetli mülk alırken, mülkün fiziki durumu ile projesinin uyumunun ilgili belediye tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Bu, kat mülkiyetine geçişin ön şartlarından biridir ve mülkün kat mülkiyetli olamamasının nedenlerinden biri bu olabilir.

BİREYSEL KAT MÜLKİYETİNE GEÇİŞ YAPILAMAZ

Bireysel olarak kat mülkiyetine geçmek mümkün değildir. Kat mülkiyeti almak, inşaatı yapan müteahhit firmanın görevindedir.

Ancak, müteahhit firmanın görevini yerine getirmemesi durumunda, apartman veya site sakinlerinin tamamının başvurusu ve ilgili belediyeden iskan raporu alınarak tapu müdürlüğünde cins değişikliği yapılması mümkündür.