Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, konut kiralarındaki hızlı artışların ardından gelen göstergelerin kira enflasyonunda bir yavaşlama yaşandığını belirtti. Uzmanlar ise bu konuda dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Satılık konut fiyatlarında son 3 yılda görülen hızlı yükselişin ardından kiralar da keskin bir şekilde artmıştı. Ancak, TCMB yetkililerinin uyguladığı sıkı para politikası, kira fiyatlarındaki artış üzerinde etkili olmaya başladı.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, dün gerçekleştirdiği Enflasyon Raporu sunumunda kira enflasyonunun yavaşladığını ve fiyat artışlarının önceki dönemlere göre daha düşük seyrettiğini ifade etti.
TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan ise dün sunum sonrasında yaptığı açıklamada, kira enflasyonuna yönelik üç öncü göstergeyi takip ettiklerini belirterek şunları söyledi:
“Üç temel göstergeyi izliyoruz. Bunlardan ilki, kiralık ilanların izlendiği online platformlardan aldığımız veriler. İkincisi, konut kredisi değerleme raporlarındaki emsal niteliğindeki konut fiyatları. Üçüncüsü ise perakende ödeme sistemimizden elde ettiğimiz kira ödemeleri verileri. Bu göstergeler, kira enflasyonunda bir düşüş eğilimi olduğunu ortaya koyuyor."
Gayrimenkul uzmanı Olcay Selvi, kiralık konutlardaki fiyat artışlarının yavaşladığını belirterek, "İstanbul'daki kira ortalamasını ele alırsak, 100 metrekarelik bir dairenin kira bedeli 20 bin TL civarındaydı. Bu rakam üzerinden yapılan zamlar, kira bedelini 33 bin TL'ye çıkarmalıydı. Ancak, şu anda aynı dairenin boş kira bedeli 25 bin ile 27 bin TL arasında değişiyor" dedi.
Öte yandan uzmanlar, Türkiye’de her yıl evlilikler, boşanmalar ve eğitim nedeniyle 800 bin yeni konutun inşa edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2021’de 626 bin, 2022’de 642 bin, 2023’te ise 533 bin konut için yapı izin belgesi verilmiş durumda. Son 3 yılda ihtiyaç duyulandan oldukça az ruhsat verilmiş olması, piyasa koşullarının sıkılaşmasına rağmen kiralardaki artışları destekleyen ana nedenlerden biri oldu.
Uzmanlar, üretim yetersizliğinin yanı sıra Ekim ayında başlayacak üniversite sezonunun da fiyatlar üzerinde etkili olacağını belirterek, bu dönemde kiraların tekrar artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Sektör yetkilileri, bu gelişmenin özellikle büyük şehirlerde taşınma hareketliliğine yol açabileceğini ve bu süreçte kiralarda artışların yeniden hız kazanabileceğini aktardı.