Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 pandemi dönemini küresel çaplı salgın ilan etmişti. 2020 yılında başlayan salgın tüm dünyayı etkisi altına almış milyarlarca insanın ölümüyle hayatlarımızda büyük bir yara açmıştı.
İnsanlar Covid ve benzeri bir salgınla birlikte hayatı yaşayabilmeyi öğrenirken yapılan her yeni araştırma salgın sonrası oluşan kalıcı hasarın boyutunu da ortaya çıkarıyor.
Covid-19 salgını sonucu dünya genelinde yaşam süresi 2019 ve 2021 yılları arasında tam bir buçuk yıl kısaldı. Konuyla ilgili küresel hastalık yükü çalışması yapıldı. 1950 ve 2021 yılları arası incelendi.
195 ülkedeki ölüm oranları ve beklenen yaşam süreleri analiz edildi. Anket sonucunda en çok dikkat edilen Covid-19 salgın dönemiydi.
Yetişkinlerde Kalıcı Hasar Bıraktı!
Üniversite tarafından yürütülen araştırmanın başında olan DR.Austin E. Schumacher kovid salgınının dünya genelinde özellikle yetişkinler üzerinde derin bir etki bıraktığına değindi.
Salgın sırasında ülkelerin ve bölgelerin %84'ü için beklenen yaşam süresi azaldı. Yeni patojenlerin yıkıcı potansiyelinin etkisi olarak değerlendirilen bu durum The Lancet isimli dergide paylaşıldı.
Covid-19 pandemi döneminin kalıcı etkileri uzman doktor Oğuzhan Onultan'a göre pandemi dönemi beyin sisi adı verilen kalıcı unutkanlık hastalığını tetikledi. Yaygın olarak yorgunluk ve egzersiz yapma kabiliyetinde azalma belirtileri de fark edildi.
Uyku problemleri ve baş ağrıları, vücutta oluşan ağrılar, uzun süre etkisinden çıkılamayan bu tarz belirtiler kalp, akciğer, böbrek gibi organlarda kalıcı hasara bağlı olarak meydana geldi.
Covid Atlatan Biri Ne Hissediyor?
Corona olan bir kişi bu hastalığı atlatırken konsantrasyonda güçlük, uyku problemi, baş dönmesi, baş ağrısı gibi belirtiler başta olmak üzere tat ve koku alma hissini de azalma ile vücutta iğne batma hissi gibi nörolojik problemler yaşayabiliyor.
Akciğerde gelişen tıkanmaya bağlı olarak kanlı öksürük ya da ani gelişen nefes darlığı ile göğüs ağrısı da en çok şikayet edilen belirtiler arasında yer alıyor.