Kredi kartı ile yapılan ödemeler yüzde 105 oranında artarken, banka kartlarıyla yapılan ödemelerde de yüzde 65 büyüme kaydedildi.

Ön ödemeli kartlarla yapılan işlemler ise yüzde 132 artış gösterdi. Ekonomist Muhammet Bayram, bu artışın arkasında yatan temel nedenleri açıklarken, özellikle yaz dönemindeki tatil harcamalarını ve maaş artışlarının yetersizliğini işaret etti.

Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele amacıyla başlattığı parasal sıkılaştırma politikaları kapsamında kredi kartı nakit avansına taksit sayısının düşürülmesi ve faiz oranlarının yükseltilmesi gibi önlemler alındı.

Buna rağmen, Haziran ayı itibarıyla kartlı harcamalarda önemli bir artış yaşandı. 'Şu an için alınmış bir önlem yok' diyen uzmanlar, mevcut durumu ve olası gelecek adımları değerlendirdi.

Harcamalar Neden Arttı?

Bu sene Kurban Bayramının Haziran ayına denk gelmesiyle birlikte kamuda ve bazı özel sektörlerde 9 günlük tatil yapıldı. Vatandaşlar, tatil masraflarını ve Kurban Bayramı masraflarını karşılamak için kredi kartlarına yüklendi.

Turizm sektöründe yaz aylarında gerçekleşen 44 milyar TL'lik harcama, hizmet sektöründe canlılığın sürmesine katkı sağlıyor.

'Yaz ayları boyunca harcamalarda artış bekliyorum' diyen Bayram, Eylül ayından itibaren bir yavaşlama beklentisi içinde olduğunu belirtti.

Ticari Kredi Kartlarına Sınırlama Geliyor mu?

Ticari kredi kartlarıyla yapılan ödemelerdeki artış, çek ve senet yerine kart kullanımını teşvik ediyor. Bu durum, işletmelerin yüksek faiz oranlarıyla karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

Uzmanlar, ticari kredi kartlarına sınırlama getirilmesi ve hane halkı harcamalarının kısıtlanması gerektiğini savunuyor.