Merkez Bankası, fiyat istikrarının sağlanması ve enflasyonun kontrol altına alınması amacıyla son dönemde peş peşe adımlar atmaktadır. Özellikle mart ayında önemli kararlar alınmıştı. Bu kararlar kapsamında, TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2.5'ten yüzde 2'ye düşürüldü. İhtiyaç kredilerindeki aylık büyüme sınırı ise yüzde 3'ten yüzde 2'ye indirildi. Taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırı korundu. Bu sayede tüketimin kredi kısıtlamasıyla frenlenmesi hedeflendi.

Bankalar, kredi büyümesini kontrol altına almak amacıyla karttan nakit avans çekim limitini yüzde 25'e, taksitli nakit avans vadesini ise 12'den 3'e indirmişti. Bu adımların hemen ardından Merkez Bankası, 16 Mart itibarıyla nakit avans ve artı para hesaplarından çekilen paraya uygulanan aylık faizi yüzde 4.42'den yüzde 5'e, gecikme faizini ise yüzde 4.72'den yüzde 5.30'a yükseltmişti. Ancak bu kararlar, kredi kartı alışveriş (akdi ve gecikme) faizlerini etkilememişti.

Merkez Bankası'nın son adımı kredi kartı alışveriş faizlerine yönelik oldu. 6 Nisan'dan itibaren alışveriş faizi (akdi faiz) yüzde 3.66'dan yüzde 4.25'e yükseldi. Alışveriş gecikme faizi de yüzde 3.96'dan yüzde 4.55'e çıkarıldı. Nakit çekim faizi ise değişmeden sabit kaldı.

Kredi kartı borcunun gecikmesi durumunda, asgari ödeme tutarına kadar olan kısma aylık yüzde 4.55 gecikme faizi, asgari ödeme tutarının üzerinde kalan kısmı için ise aylık yüzde 4.25 alışveriş faizi (akdi faiz) uygulanacak. Bu faizler, hesap kesim tarihinden itibaren işlemeye başlayacak.

Kredi kartıyla yapılan alışverişlerin tamamının hesap kesim tarihine kadar ödenmesi durumunda faiz uygulanmaz. Ancak sadece asgari ödeme tutarının veya asgari tutarın altında bir ödeme yapılması halinde, hesap kesim tarihinden itibaren faiz işlemeye başlar.

Kart limiti 25 bin liranın üzerindeyse dönem sonu borcunun yüzde 40’ı asgari ödeme tutarı olurken, kart limiti 25 bin liranın altındaysa asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 20’si olarak belirlenir.

Her borç döneminde sadece kredi kartının asgari tutarının ödenmesi, kart sahibinin kartı kullanmaya devam etmesine olanak sağlar. Ancak bu durumda asgari tutar dışındaki borçlar için faiz işlemeye devam eder. Yani borçlar, yeni bir borç döngüsü oluşturur. Son faiz artışıyla birlikte bu borç döngüsünün maliyeti daha da artmıştır. Dolayısıyla, sadece asgari tutarı ödeyenler artık bu durumu iki kez düşünmelidir.

Kart limiti 100 bin lira ve dönem sonu borcu 20 bin lira olduğunda, tüketicinin ödemesi gereken asgari tutar 8 bin lira olacaktır (borcun yüzde 40’ı). Sadece asgari tutarın ödendiği durumda kalan 12 bin liralık borç için 30 gün sonunda vergi ve fonlar dahil 612 liralık gecikme tutarı oluşacaktır. Önceki faiz oranlarıyla bu maliyet 527 liraydı. Eğer 20 bin liralık borcun asgari tutarı da ödenmezse, 30 gün için ödenecek toplam gecikme faizi güncel oranlarla 1.048 lira olacaktır. 5 Nisan’da bu tutar 907 liraydı.

Kartla yapılan alışveriş borcu geciktiğinde, aylık faiz tutarına ek olarak faizin TL karşılığının yüzde 15’i kadar 'Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF)' ve yüzde 5’i kadar da 'Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV)' alınmaktadır.

* Kredi kartı asgari tutar ödemelerinin üç kez geciktirilmesi durumunda, kartın nakit kullanımı durdurulur.

* Ardışık üç defa asgari ödeme yapılmaması durumunda ise kredi kartı tamamen kullanıma kapatılır.

* Kapatılan kredi kartının tekrar kullanılabilmesi için, dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekmektedir.