Mobbing Nedir, Nasıl Yapılır?
Hemen her sektör için var olduğunu söyleyebileceğiniz mobbing nedir ve etkileri nelerdir? Söz konusu iş hayatında bir çalışana karşı yapılan tüm baskı ve eylemleri karşılayan davranış şeklidir.

. Burada farklı nedenlerle kişinin mobbing altında tutulması olabileceği gibi bir gruba da yapılması mümkündür. İşçiye özel uygulanan davranışlar bütünü olmasıyla birlikte çalışanların yüklü tazminat hakları vardır. Vakit kaybetmeden iş mahkemelerine başvurarak mobbing karşısında yasal yollarla haklarınızı alabilirsiniz.

Son senelerde mobbing şikayetlerinde katlanarak ilerleyen bir artış söz konusudur. Özellikle bazı yöneticiler ya da patronların bilinçli bir şekilde bu uygulamaya gittikleri açıktır.

Bununla birlikte kişilerin istifa ederek tazminatsız ayrılmaları en büyük amaçtır.

Ayrıca farklı nedenlerden ötürü de iş hayatındaki mobbing uygulamaları çok daha ileri boyutlara taşınabilir. Peki, mobbing durumlarında kişinin yapması gerekenler nelerdir?

Mobbing Süreçleri
Öncelikli olarak işçiye karşı kötü davranışların hepsi mobbing değildir. Burada bu tabirden bahsedebilmemiz için sistemli bir baskı ve şiddetin olması gerekir. Sürekli olarak kişinin aynı şeylere maruz kalmasıyla ortaya mobbing hali çıkar.

İşçinin ya da çalışanın özel hayatına devamlı müdahale edilmesi ya da izole ortamda çalışmasının istenmesi bazı örneklerdir. Ayrıca yüksek sesle konuşma ya da psikolojik olarak yıpratıcı cümleler kullanma yine mobbing olarak tanımlanır.

. Devamlı olarak aynı kişinin yaptığı işleri hiçbir şekilde beğenmemesi de yöneticini yaptığı bir başka mobbing durumudur.

Mobbing Hukukta Var Mı?
İş kanunu çerçevesinde mobbing ile ilgili düzenlemeler mevcut olup mahkemeye gitmek en mantıklısıdır. Eğer devamlı olarak iş ortamında baskı, şiddet, eleştiri varsa bunu iletmeniz gerekir. Yargıtay özellikle mobbing bahsinde çoğunlukla işçi, çalışan lehineler kararlar veriyor. Yasal yollarla çok yüksek tazminat kazançları alabileceğinizi unutmayın. Bununla birlikte şahsi yapılan baskıların boyutu da şüphesiz ki önemlidir. Eğer yıpratıcı durumların ileri boyutta olduğunu düşünüyorsanız Türk Ceza Kanunu kapsamında suç oluşmuş olabilir. Böyle bir durumda Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Sonrasında 86. Madde özelinde mobbing süreci yargılaması başlar. Kişinin dört ay ile bir yıl arasında değişen cezalar alması da olasıdır.

İşveren Mobbing Uygular Mı?
Genellikle işveren, tazminat olmaksızın kişilerin işten ayrılması amacıyla bu yola başvurur. Kişinin rahat etmemesi, baskı görmesi sonucunda istifa etmesini bekler. Çoğunlukla da istediğini almayı başarır. Ancak böyle bir durumda mobbing şikayetiyle yasal haklarınızı aramaya başlamanız çok daha kazançlıdır. İşten ayrıldıktan sonra da yine yasal yolla tazminat haklarınızı isteyebilirsiniz.