Vergi paketine dair yasal düzenlemelerde belediyelerin SGK borçlarının yapılandırılmasına yönelik önemli bir maddenin ekleneceği öğrenildi. Planlara göre, borçlar taksitlendirilecek, ancak yine de ödemelerini yapmayan belediyelere haciz işlemi uygulanacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta AK Parti grup toplantısında CHP'ye yönelik, “Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin, belediyeleriniz SGK’ye olan birikmiş borçlarını ödesin” şeklindeki açıklamalarıyla başlayan tartışmaların ardından, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan taslak vergi paketinde belediyelerle ilgili düzenleme tekrar gündeme geldi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanı'na yapılan sunumda, vergi paketine ilişkin belediyelerin borç tahsiliyle ilgili madde dikkate alındı. Son anda taslaktan çıkarılan bu düzenlemenin, yeni yasama döneminde Ekim ayında Meclis’e sunulması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadeleri sonrası belediye borçlarının hızlı tahsili için süreç başlatıldı. Uzun süre bekledikten sonra yerel seçimleri kaybetmenin ardından birikmiş belediye borçlarının tahsil edilmesi amacıyla bir yasa taslağı hazırlandı. Yasa düzenlemesi Ekim ayında TBMM’nin açılmasıyla gündeme getirilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak maddenin, bu ay çıkarılan yasalardan birine eklenmesi planlanmış, ancak son dakikada Ekim ayına bırakıldı. Taslak düzenleme, "Belediyelerin cari borçlarının genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılan paylarından öncelikle kesilmesi"ni öngörüyor.
"Belediyelerin, bağlı kuruluşlarının ve belediye şirketlerinin vergi ve SGK prim borçları artmaya devam ediyor, yapılandırma kanunlarına rağmen bu kanunların şartları yerine getirilmiyor. 5779 sayılı Kanun uyarınca, il özel idareleri ve belediyeler ile bunlara bağlı kuruluşların vergi, prim, Hazine alacağı, geçmiş uzlaşma Kanunları kaynaklı borçları ve İller Bankası'na olan borçları, bu idareler adına her ay genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamından kesilerek alacaklı idarelere ödeniyor. Ödenen payın en fazla yüzde 40'ı kesilebiliyor. Kesinti oranlarını belirleme yetkisi Cumhurbaşkanı'na aittir. Kesinti oranının sınırlı olması ve alacaklı kuruluşların çokluğu nedeniyle vergi ve SGK alacaklarına yeterli ödeme yapılamıyor.
Önerilen düzenleme, 5779 sayılı Kanunun 7'nci maddesinde değişiklik yaparak, il özel idarelerinin, belediyelerin, bu idarelere bağlı kuruluşların ve bunlara ait tüzel kişilerin gelir (stopaj) vergisi ve katma değer vergisi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergiler ile sosyal güvenlik primlerinin vadesini izleyen ayda bu idarelere ödenecek paydan kesilmesi yoluyla tahsilatıdır. Bu düzenlemeyle yeni borç birikimi önlenerek bütçe gelirlerine ve prim gelirlerine olumlu katkı sağlanacaktır."
Sunumda, belediyelerin borç durumu detaylandırıldı: toplam borç 55 milyar 591 milyon TL, vadesi geçmiş borçlar 37 milyar 666 milyon TL olarak belirtildi. Ayrıca, belediyelerin prim borçları için iki aşamalı bir planın hazırlandığı belirtildi. "Çalışma Bakanlığı ve AK Parti, öncelikle mevcut borçların nasıl ödenebileceğini tartışıyor. Bu kapsamda, mevcut yasalarda bulunan borçların yeniden yapılandırılması, taksitlendirilmesi, sahip oldukları arazi, bina gibi varlıklarla ödeme benzeri yöntemler devreye sokulacak.
Sağlanan kolaylıklara rağmen belediyeler borçlarını ödemeye devam etmezse, son çare olarak haciz yolu da gündeme gelebilir. İkinci aşama, belediyelerin SGK'ya bir daha prim borcu birikmemesine yönelik olacak. Bu aşama için yasal bir düzenleme yapılacak. AK Parti'nin Meclis tatilinde çalışmalarını tamamlayacağı düzenlemenin Ekim ayında Meclis Başkanlığı'na sunulması planlanıyor."