Toplantıda, market temsilcileri, tüketiciden alınan 25 kuruşluk ücretin maliyetlerin çok altında kaldığını belirterek, bazı marketlerin poşeti kayıtdışı ve ücretsiz verdiğini, böylece geri kazanım katılım payı (GEKAP) ödemekten kaçındığını ifade etti.

Perakendeciler, bu uygulamanın sona ermesi için poşet ücretinin artırılmasını talep etti.

Ancak plastik sanayicileri ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) temsilcileri, mevcut 25 kuruşluk ücretin değişmemesi gerektiğini savundu. Bakanlık, 2019'dan bu yana uygulanan ücretli poşet sisteminin, plastik kullanımını 1.6 milyon ton azaltarak 10.6 milyar liralık ithalatın engellenmesine önemli katkı sağladığını vurguladı.

Fiyat Artışı Talepleri

Toplantıya katılan perakendeciler, beş yıldır aynı fiyatla uygulama yaptıklarını, oysa maliyetlerin sürekli arttığını dile getirdiler. Ayrıca, bazı marketlerin poşeti ücretsiz vererek GEKAP ödemekten kaçındığını ve bu durumun haksız rekabete yol açtığını söylediler. Bakanlığın, "İstediğiniz fiyat nedir?" sorusuna ise perakendeciler bir rakam vermekten kaçındılar.

Ancak, market poşetinin GEKAP dahil maliyetinin yaklaşık 1.3 TL olduğunu belirttiler. Bu nedenle, poşet ücretinin artmaması durumunda en azından GEKAP'ın sabit tutulmasını istediler.

Sanayici ve TESK'in Görüşü

Plastik sanayicileri ve TESK'in temsilcisi PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu ise, poşet ücretinin artmaması gerektiğini savunarak, yalnızca GEKAP'ın yeniden değerleme oranında artırılmasını önerdi.


Eroğlu, 25 kuruşluk ücretin dar gelirli vatandaşları daha fazla etkileyebileceğini, ancak orta ve üst gelir grupları için fark yaratmayacağını ifade etti. 25 kuruşun sabit kalmasının, poşet tüketimini artırmadığını ve çevreyi koruma amacına hizmet ettiğini belirtti.

Toplantıda alınacak karar, 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak poşet ücretini belirleyecek.