TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Aile ve Gençlik Fonu Kanun Teklifi'nin ardından, 2 yıl ödemesiz ve 4 yıl vadeli evlilik kredisi imkanını içeren yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Fona, devlet gelirlerinin yüzde 20'si olan petrol, doğal gaz ve maden kaynaklarından elde edilen gelirler aktarılacak.

Fon, katılımcı projeler ve fon kapsamındaki miktarın payını artırarak gençlere ve girişimcilere daha fazla destek sağlamayı hedefliyor.

Aile ve Gençlik Fonu çerçevesinde, gençlerin girişimcilik projeleri desteklenerek, aile kurmak isteyen gençlere faizsiz kredi imkanı sunulacak.

Bu kapsamda gençlerin girişimcilik alanındaki projeleri fon tarafından desteklenirken, evlenmeyi planlayan gençlere faizsiz kredi imkanı sağlanacak.

Fon kaynakları ve aktarımlarına dair mali veriler, her yarıyılın sonunda düzenlenen raporlarla kamuya açıklanacak. Bu sayede fonun mali yönetimi şeffaf bir şekilde takip edilebilecek.

Başvuruların Başlangıcı: 15 Şubat'ta
Faizsiz Evlilik Kredisi Başvuruları: Deprem bölgesinde, 15 Şubat'ta başlıyor. Açıklama Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yapıldı.

Bakan Göktaş, "Deprem bölgesinde ilk kez uygulayacağımız Aile ve Gençlik Fonu için başvuruları 15 Şubat'ta almaya başlayacağız." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kararı'na göre; Aile ve Gençlik Fonu kapsamında, yeni evlenecek gençlere 150 bin lira tutarında 2 yıl geri ödemesiz kredi verileceği, bu uygulamanın ise 6 Şubat depreminden etkilenen şehirlerde başlayacağı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Aile ve Gençlik Fonu; aile müessesesini destekleme, güçlendirme, gençleri sosyal risklere karşı koruma ve gelişimlerine destek sağlama amacını taşıyan bir kaynak oluşturma hedefini benimsemektedir.

5 Kişilik Kurul, Oy Çokluğuyla Karar Alacak
Fonun yönetim kurulu, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı başkanlığında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olmak üzere toplam 5 kişiden oluşacak.

Kurul kararları, üyelerin oy çokluğuyla alınacak. Bakan yardımcıları, ilgili bakanlar tarafından atanacak. Fon yönetiminden sorumlu Yönetim Kurulu, kaynak aktarımları, projelerin finansmanı ve harcama programlarının belirlenmesi konularında yetkilendirilecek.

Kanun kapsamında, yeni evlenecek gençlere 150 bin lira faizsiz kredi verilmesini öngörüyor. Kredi, ilk 2 yıl ödemesiz, 4 yılda geri ödeme şartıyla verilecek.

Başvuruları internet üzerinden gerçekleştirilecek olan Fon'un kredi miktarı her geçen yıl artacak.

Pilot bölge olarak 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde başlayacak olan uygulama, ilerleyen dönemde Türkiye genelinde genişleyecek.