Bakanlık, teknolojinin sunduğu yeniliklerin, ticaret yapılış biçimlerini ve alışveriş alışkanlıklarını köklü bir şekilde değiştirdiğini belirtti.

E-ticaretin, ürün çeşitliliğini sınırsız sunarken, satıcılar için kira, stok ve finansman maliyetlerini azaltması gibi nedenlerle, perakende ticaretteki payının arttığı vurgulandı. Bu artış, mal veya hizmetlerin muayene edilememesi gibi belirsizlikler nedeniyle, mesafeli sözleşmelerin önemini artırdı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "e-Ticaretin artan hacmi ve önemi, artan e-ithalat ile beraber kalitesiz ve güvensiz ürünlerden kaynaklı ilave belirsizliklerin olması nedenleriyle tüketicilerimizin mağduriyetini engellemek adına düzenlemelerimizi titizlikle devam ettirmekteyiz." ifadeleri yer aldı.

Ayrıca, Avrupa Birliği mevzuatındaki güncellemeleri takip ederek iç hukukla bütünleştirmenin hedeflendiği aktarıldı.

Değişiklikler Tüketicileri Koruyacak

Yeni düzenleme ile cayma hakkı kullanımında önemli bir değişiklik yapıldı.


Bakanlık, cayma hakkının kullanılmasında karşılaşılan sınırlamalar ve iade masraflarının, sözleşmeyle tüketici tarafından karşılanmasını erteledi. Bu sayede vatandaşların cezai şart ödemeksizin cayma haklarını kullanmaları sağlanacak.

Ayrıca, iç piyasadaki dengesizliği ve kontrol dışı büyümeyi önlemek amacıyla yerli pazar yerleri ve satıcılar için de korumalar getirildi. Bakanlık, "Tüketicilerimizi ve iç piyasada üretim ve istihdama katkı sağlayarak ekonomik refahımıza katkıda bulunan üreticilerimizi korumak için çalışmalara hız kesmeden devam edilecektir." ifadelerini kullandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan ve "Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" adını taşıyan bu yeni düzenleme ile, e-ticaret platformlarında gerçekleştirilen iade işlemlerinde tüketicilere yansıtılan masrafların bir yıl süreyle ertelenmesi kararı alındı.