SGK, sahte iş yerleri ve sigortalılarla mücadelede yeni önlemler alıyor: Maaşlar iptal ediliyor, yapılan ödemeler faizlerle geri alınıyor. Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında SGK, yoğun denetimler yaparak "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu" üzerinden çalışmalarını güçlendiriyor. SGK, emekli maaşlarını kesiyor ve ödenen tutarları faizle geri alıyor.
Geçen yıl, kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu bölgelerde yapılan 101,794 denetim sonucunda, 1,533 iş yerinin sahte olduğu ve 88,455 kişinin gerçekte çalışmadığı halde sigortalı olarak gösterildiği tespit edildi. SGK, bu sahte sigortalıları belirleyerek maaşları kesti ve yapılan ödemeleri faizle geri aldı. Ayrıca, sahtecilik yapan iş yerlerine ceza uygulandı.
Tespit edilen sahtekarlık durumlarında kurum, ilgili iş yerlerinin tescil kaydını, e-sigorta şifresini ve sicil numarasını iptal ederken, haksız yere elde edilen teşvik ve destekler de gecikme cezası ve faiziyle geri alındı.
Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Başkanı Mustafa Şahin, sahte iş yeri ve sigortalılığın sosyal güvenlik sisteminde süregelen ciddi sorunlardan biri olduğunu söyledi. SGK, 2,750 sosyal güvenlik denetmeni ile Türkiye genelinde etkin çalışmalarını sürdürüyor.
Şahin, sahte sigortalılığın özellikle kayıt dışı istihdamın yoğun olduğu illerde daha sık görüldüğünü ve genellikle akraba ya da tanıdık iş yerleri üzerinden yapıldığını belirtti.
Son dönemlerde, özellikle hamile kadınların, geçici iş göremezlik ödeneği ve özel hastanelerdeki doğum masraflarının bir kısmını SGK'dan karşılamak amacıyla sahte sigortalılık yoluna başvurdukları görüldü. SGK, sosyal güvenlik alanındaki tüm sahteciliklere karşı dikkatle çalışmalarını yürütüyor.
Sosyal güvenlik denetmenleri, devleti zarara uğratan her türlü yönteme karşı büyük bir titizlikle çalışmalarını sürdürüyorlar.
Şahin ayrıca, sosyal güvenlik denetmenlerinin riskli ve önemli görevleri nedeniyle diğer kamu denetim elemanlarına kıyasla daha düşük özlük haklarına sahip olduklarını belirterek, haklarının iyileştirilmesini talep etti.
Şahin, sosyal güvenlik denetmenlerinin daha etkin çalışmaları için büyükşehirlerde grup başkanlıkları şeklinde örgütlenmelerini ve bu yapılandırmanın
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile SGK Başkanlığı tarafından desteklenmesini istedi.