Sosyal güvenlik kurumunun gözünden kaçan fakat vatandaşların bilinçli olarak yaptığı, yakınlarının ölümünden sonra alınan maaşlar başı ağrıtacak.

Sigortalının ölümünden sonra elde etmiş olduğu gelir ya da aylığın usulsüz olarak bankadan çekilmeye devam edilmesi kanunsal olarak suç görülüyor.

Sosyal medyada paylaşılan bir haberde bir kişinin 10 yıldır vefat eden annesinin maaşını çekmeye devam ettiği bilgisi yer aldı. Eğer bu kişi SGK tarafından tespit edilseydi 10 yıl boyunca almış olduğu aylıkların geri ödenmesi talep edilirdi.

Onlar SGK’nın Ağına Düştü!

Sigortalı öldükten sonra parasını bankadan çekmeye devam etmek fiili bir suçtur. Borçlar Kanunu kapsamında haksız fiil olarak yer alır.

Türk Ceza Kanunu'na göre de suç sayılmaktadır. Vefat eden bir kişinin banka hesapları otomatik olarak kapanmaz. Bu kişinin yakınları banka hesapları hakkında bilgi almak için şubeye gidebilir ya da bankalar birliğine başvurabilir.

Bu durumu kendi lehine çevirerek sözde avantaj elde etmeye çalışanlar aradan geçen yıllar sonra SGK'nın ağına düşmeye başladı.

Haksız şekilde para alındığı fark edilen kişiler ceza yağmuruna tutuluyor. Ölen kişinin üzerine kayıtlı banka hesabı var mı, nasıl anlaşılır?

Adalet Bakanlığı ile birlikte Türkiye Noterler Birliği tarafından veraset ilişkisi doğrulaması yapılır.

Ölen Kişinin Bankadaki Parasını Kim Çeker?

Bu işlem tamamlandıktan sonra mirasçı olan kişi bankalardan alınmış verileri takip ederek hangi bankalarda mevduat ya da katılım hesabı olup olmadığını sorgulayabilir. Ölen kişinin bankadaki parası kim tarafından çekilir?

Ölen kişinin parası dağıtıma mirasın paylaşılmasından itibaren başlar. Miras bırakan öldükten sonra yerine getirmesi gereken borçlar, borcun olduğu tarihten 5 yıl geçtikten sonra sona erer. Kişinin ölümüyle beraber bankadaki parası üzerinde tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olur.