SGK, sahte sigortalılık ve işyerleriyle mücadele için ödün vermeden çalışmalarını sürdürüyor ve "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu"nu hayata geçirdi.
Noyan Doğan, konu hakkında merak edilen detayları köşesinde işledi:
Okuyucularımız bilir, bu köşede zaman zaman sahte sigortalılık olaylarına ve bu durumda olan kişilere değinirim.
Sahte sigorta neden önemli bir mesele?
Hem bireyler emeklilik haklarını kaybediyor hem de sosyal güvenlik sistemine zarar veriliyor. Hem sayılar hem de yöntemler azımsanmayacak düzeyde.
Bazı kişiler, çalışmadıkları halde kendilerini sigortalı gösteriyor; bazıları ise hamilelik döneminde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek adına kendilerini çalışıyor gibi gösteriyor...
Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için kendini sigortalı olarak gösterenler, Bağ-Kur kapsamında olup başka bir şirkette SSK'lı olarak gösterilenler, ölen bir yakınından maaş alabilmek için boşanıp birlikte yaşamaya devam edenler, protez masraflarını SGK'dan karşılamak için sahte sigortalı olanlar da bu durumların içinde yer alıyor.
Son beş yılda SGK, 500 binin üzerinde sahte sigortalı tespit etti. Yalnızca 2023 yılında 89 bine yakın sahte sigortalı ve 1,533 sahte işyeri tespit edildi. Her yıl ortalama 80 ile 100 bin arasında sahte sigortalı tespit ediliyor.
SGK tarafından başlatılan yeni bir uygulama, Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu, sahte işyerlerini ve sigortalıları tespit etmeyi amaçlıyor.
Ne demek sahte işyeri? Ticari ve mesleki faaliyet göstermeyip, sadece sahte sigortalılık bildirimi yapmak amacıyla kurulan, çoğu zaman gerçekte var olmayan adresler kullanılarak tescil edilen yerler.
Tespite tabi olanlar için yararlanılan destekler faiz ve cezalarla geri alınacak. Sahte sigortalılar ve onlara bağlı ödenekler, iş göremezlik ve emzirme ödenekleri, protez giderleri de faiz ve cezalarla geri istenecek. Sahte işyerlerinin alt işverenleri de kayda alınacak.
Emeklilik hakları iptal edilen sahte sigortalılardan ödenen emekli aylıkları faiz ve cezalarla geri alınacak. Bu kişilerin sağlık giderleri de tahsil edilecek. İlgili kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulacak.
SGK, sahte işyerlerini "kontrollü işyeri" olarak adlandırarak, bu işyerlerinin sosyal güvenlik işlemlerini yapmasına izin vermiyor ve detaylı incelemeye tabi tutuyor.
Sahte sigortalılık ve işyerleri genellikle ihbar yoluyla tespit ediliyor, çoğunlukla yakın çevreden gelen ihbarlarla.