Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kayıt dışı istihdamın ve yabancı işçilerin yoğun olduğu sektörler ile küçük işletmelere yönelik uyarılarda bulundu. Bir işçinin yalnızca 1 gün sigortasız çalıştırılması durumunda dahi, 2024 yılı için belirlenen en az 40 bin lira tutarındaki para cezası uygulanacak.

Kayıt dışı çalışma, çalışanlar açısından birçok olumsuzluğu beraberinde getiriyor. Sigortasız çalışma süresi, emeklilik hesabına eklenmediği için emeklilik süresini uzatıyor. Ayrıca, sigortasız çalışan bir kişi kıdem ya da ihbar tazminatı talep edemediği gibi, rapor ücreti de alamıyor.

SGK, kayıt dışı çalışmanın yoğun olduğu sektörler ve küçük ölçekli işletmeler için bilgilendirme çalışmalarına başlamış durumda.

Önümüzdeki dönemde, kayıt dışı istihdamla mücadeleye yönelik olarak geniş çaplı bir iletişim ağı kurulması ve SGK'nın tüm taşra teşkilatları ile yerel medyanın bu süreçte aktif rol alması planlanıyor.

SGK, hazırladığı bilgilendirme ile, kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işverenlerin yüksek idari para cezaları ile karşılaşacağını belirtti. 2024 yılı itibarıyla, bir işçinin 1 gün bile sigortasız çalıştırılması durumunda aylık en az 40 bin 5 TL para cezası uygulanacağına dikkat çekti.

Ayrıca SGK, bildirilmeyen çalışma sürelerine ait primlerin gecikme cezası ve faiziyle birlikte tahsil edileceği uyarısında bulundu. Kayıt dışı işçi çalıştıran firmalar, iş kazası gibi durumlarda ağır adli ve idari sorumluluklarla karşı karşıya kalacak. Bir işçiyi 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyeti, ödenmesi gereken primlerin yaklaşık 5 katı kadar olabilir.

SGK ayrıca, 5’ten fazla işçi çalıştıran işyerlerinde ücret ödemelerinin banka aracılığıyla yapılması gerektiğini ve elden ödeme yapılmasının yasak olduğunu açıkladı. İşçilere yapılan ödemelerin fiili çalışma ile uyumlu meslek kodlarıyla bildirilmesi gerektiğini vurgulayan SGK, aksi durumda her bir işçi için asgari ücretin onda biri kadar ceza kesileceğini belirtti.

Yabancı işçilere yönelik düzenlemeler de dikkat çekiyor. Türkiye’de çalışan yabancıların, mesleki eğitim gören ve staj yapanların fiilen çalışmaya başlamadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan izin alması zorunluluğu bulunuyor. Çalışma izni olmayan her bir yabancı işçi için 56 bin lira ceza kesileceği belirtilirken, izinsiz şekilde çalıştığı tespit edilen yabancı işçilere de 45 bin lira ceza uygulanacak.