Sigorta kaydı yapılmış fakat gerçekte çalışmayan kişiler ve sahte işyeri faaliyetlerinde bulunanlara hem mali hem de hukuki cezalar uygulanacak.
Sahte işyeri veya sigortalı olduğu belirlenen durumlarda; iptal edilen hizmetlere bağlı ödemeler faiziyle birlikte geri isteniyor ve bu kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunularak cezai işlem başlatılıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), "Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri İzleme Platformu"nu hayata geçirmiştir
Şimdiye kadar binlerce sahte sigorta kaydını başarıyla tespit eden SGK, bu durumları ısrarla takip ediyor ve yasal olmayan yollardan gelir elde etmeye çalışan işletmeleri cezalandırıyor.
Sahte sigortalılık; bir kişinin işyerinde fiilen çalışmamasına rağmen yalnızca kâğıt üzerinde sigortalı gösterilmesi anlamına gelir.
Bu durum özellikle hamile kadınların, sigortalı gösterilerek SGK'dan geçici iş göremezlik ödeneği veya özel hastanede doğum masraflarını kısmen alma hakları olduğu vakalarda artış gösteriyor.
Sahte işyeri ise, gerçekte var olmayıp yalnızca resmi evraklarda faaliyet gösteriyormuş gibi gösterilen işyerleridir.
Gerçek bir işyerinin kapanması veya devredilmesi durumunda SGK'ya gerekli bildirimler yapılmazsa, bu işyeri sahte olarak nitelendirilebilir.
Sahte sigortalıya uygulanan yaptırımlar arasında, haksız yere bağlanan aylıkların ve sağlık giderlerinin faiziyle geri alınması yer alır. Ayrıca, sahte hizmet bildiriminde bulunan mali müşavirler ve muhasebeciler de işverenlerle birlikte sorumlu tutulur.
SGK, sahte işyerlerine karşı da ciddi önlemler almaktadır. İlk tespitte, işyerinin tescil kaydı ve e-sigorta şifresi iptal edilir, ödenen primler ise geri alınmaz, SGK tarafından gelire kaydedilir. Yersiz yararlanılan teşvikler ise cezai faizlerle geri istenir.